Hemê Haci Kimdir – Hemê Haci Nerelidir Heme heci hayatı biyografisi

Heme Haci , 1967 yılında Van'da dünyaya gözlerini açtı. 1967 yılının Ocak ayında, soğukların aman diyene yüz çevirdiği bir ortamda, yüreğini ve avuçlarını mücadele ruhuyla doldurarak, Dünyaya duyuran bu can, yıllar sonra halkın sesi olmaya namzet bir ses ve yorumla karşımıza çıkacaktı.

İlk,orta ve lise öğrenimini Muradiye ilçesinde tamamlamıştır. Öğrencilik yıllarında, ses dergisinin açtığı liseler arası ses yarışmasında birinci olarak, ilk ciddi çıkışını yapmıştır. Çocuk yaşlardan itibaren; bağlamayı, herhangi bir ustadan eğitim imkanı bulamadan,tamamen kendi çabalarıyla, profesyonel boyutta öğrenmiştir. Sesindeki ahenk ve güzellik,parmaklarındaki maharet, herkese nasip olmayacak, doğuştan gelen yetenekleriydi.

Kürt müziğine ilgisi, dengbejlerden dinlediği parçalardaki sözlerin, anlamlarına ve anlatmak istediklerine, duyduğu merakla başlamıştır. Bu parçalarda anlatılan olayların, Kürt tarihi ile ilgili olduğunu ve gerçek hayattan yansımaların oluşturduğunu öğrendiğinde ise,bu derin duygu ve anlatımların etkisinde kalarak kendisininde bir Kürt çocuğu olarak, Kürt dili ve kültürü adına bu dili,müziği kanalıyla yaşatması gerektiği inancını benimsemiştir. Kürt müziğine ilgisi ve sempatisi de böylece günden güne kendini yetiştirmesine ve geliştirmesine katkı sağlamıştır.

Kürt halkının siyasi kimlik arayışının,itilmişliğin,dışlanmışlığın ve yalnız bırakılmışlığın alternatifi olma yolunda,özgürlük,barış ve kardeşlik söylemlerini müziğine taşmıştır.Bu özlemini mütevazi yaşamına da yansıtmıştır.

Sanatçıyı diğer meslektaşlarından ayıran en önemli özelliklerden biriside sesinin ve yorumunun yanı sıra, içinde yaşadığı halk ile et tırnak olup, bütün baskı ve olumsuzluklara karşı halkının arasında yaşamasıdır. Hiçbir yere kaçma,yaşadığı yeri terk etme gibi, bir eğilimi olmamıştır ve olmayacaktır.

"Yaşamaksa yurdumda,ölmekse de yurdumda" düşüncesiyle yola çıkmış halkının geri bırakılmışlığı içinde kendine bir yer ayırmıştır.



Kaynak:RojavaHaber
Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.