Türkiye’den Antalya’daki zirveye 3 aşamalı YPG’siz Rakka planı

Türkiye, , ABD ve Rusya Genelkurmay başkanlarının Antalya'daki zirvesinde iki ülkeye 3 aşamalı YPG'siz Rakka planı sundu.

IŞİD'in 3 yıl önce kontrolünü ele geçirdiği ve Suriye'de başkent ilan ettiği Rakka kentinin alınması için Türkiye, ABD ve Rusya Genelkurmay başkanları, 7 Mart'ta Antalya'da üçlü bir toplantı düzenlemişti.

Görüşmede Ankara, Rakka operasyonunda etkin rol oynamak istediğini bunu da ortaklaşa gerçekleştirme taraftarı olduğunu açıkça ifade etti.

YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu ve ABD'nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Rakka harekâtına dahil edilmemesini şart olarak sunan Ankara, bunun için 2 ülkeye 3 aşamalı bir plan sundu.

Görüşmede ABD'nin IŞİD'e karşı "acil bir müdahale planı" istediğini yinelerken Rusya'nın ise "Rakka operasyonunu birlikte koordine edelim" teklifini sunduğu öne sürüldü.

Bunun üzerine Türkiye'nin, Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesi için 3 aşamalı yol haritası ile masaya oturdu.

Türkiye'nin sunduğu plana göre, PYD'nin kontrolünde bulunan Girê Spî, Kobani ve ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) kontrolündeki 'El Bab'dan üçlü koridor açılacak ve bu açılan koridordan Rakka'ya doğru yönelinecek. Koordinasyon tamamen ortak sağlanacak.

Türkiye: Rakka Operasyonu'na ÖSO, Araplar ve Peşmerge katılsın

Türkiye'nin sunduğu Rakka planında, Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka harekâtına hiçbir koşulda operasyona dahil edilmeyeceği ifade edilirken, Türkiye ile ABD'nin başı çektiği koalisyon ülkeleri hava desteği sağlayacak, karadan ise ÖSO ile birlikte Suriye Demokratik Güçleri'nin içindeki sadece Araplar ile Peşmerge operasyona dahil olacak.

Türkiye'nin Rakka planında İncirlik kozunu kullanacağı belirtilirken, ortak mutabakat sağlanması durumunda Rakka operasyonunun başlatılacağı belirtiliyor. (nerinaazad)



Kaynak:RojavaHaber
Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.