DERSİM KATLİAMI TÜRKLEŞTİRME VE SÜNNİLEŞTİRMENİN ADIDIR..!

Tarihe 4 Mayıs 1937 yılında başlayıp 1940 yılına kadar devam eden ve binlerce Alevi Kürdün kırımdan geçirildiği ı Dersim katliamının 80.yıl dönümü. Aslında Dersim katliamı coğrafyanın tümüyle Türkleştirme, Sünnileştirme yani Türk ve Sünni olmayan halkların yok edilmesi politikasının açık bir ifadesidir. Başta şunun altı çizilmelidir ki, katliamın başında dönemin devlet yöneticileri M.Kemal, Celal Bayar, İsmet İnönü ve genelkurmay başkanı Fevzi Çakmak bulunmaktadır. Haliyle önceki Kürt katliamları gibi Dersim katliamı da T.C. devletinin Kürdistan'ı İslah etme- iyi bir hale koyma, iyileştirme, düzeltme-reform- planının bir uzantısıdır.
1925 de Şey Sait'in önderliğindeki Kürt İsyanı'na katılmamalarına ve üstelik bazı aşiretlerin devlete destek olmalarına rağmen, Kemalist iktidarın "Cumhuriyet Hükümeti için bir çıban" olarak gördüğü Dersim'de tedip- uslandırma-, tenkil - uzağa gönderme, uzaklaştırma.herkese örnek olacak ceza verme- ve tehcir-sürgün-göçertme- 1926 yılında başladı. 4 Ekim 1926 tarihinde Albay Mustafa Muğlalı komutasında Koçuşağı aşiretine karşı yapılan askeri harekat Ovacık, Çemişgezek, Erkek, Beylan, Amutka ve Yılan Dağı bölgesinde yaklaşık bir ay kadar sürdü ve geriye yüzlerce ölü, sürgün ve yıkımlar kaldı.
Daha sonraki süreçte "Vergi ve asker vermeye yanaşmadıkları, Kürtlüğü yaydıkları ve isyanlara destek verdikleri" gerekçesiyle isyan potansiyeli taşıyan Dersim'deki her Kürt aşiretine karşı tedip, tenkil ve tehcir harekatları yapıldı. Bu harekatlarda köylerde uygulanan teröre karşı aşiretlerin küçük çaplı direnişlere başlaması Kemalist iktidar tarafından Cumhuriyete karşı "isyan dalgası" olarak tanımlanarak sistemli faşist baskı, terör ve katliamlar yapıldı.
Kemalist iktidarın "Dersim'in Islahı" olarak tanımladığı tedip, tenkil ve tehcir harekatları ile ilgili ilk rapor 2 Şubat 1926 tarihinde Mülkiye Müfettişi Hamdi Bey'in bölgede yaptığı incelemelerden sonra yazıldı. 1930 yılından itibaren Ağrı ve Pülümür harekatları ile Dersim sorununu gündemleştiren Kemalist iktidar yaklaşık 6 yıllık bir planı uyguladı.
devamı: halkinbirligi.net

RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.