Abdullah Gül Saadet’in organize ettiği D-8’e katıldı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, D-8'in 20'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, aralarında 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu, üye ülke temsilcileriyle iftarda bir araya geldi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, D-8'in 20'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, aralarında 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu, üye ülke temsilcileriyle iftarda bir araya geldi.

Abdullah Gül Saadet'in organize ettiği D-8'e katıldı 3.resim

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Karamollaoğlu, D-8'lerin konuşulduğu bir yerde Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı anmadan geçemeyeceğini, D-8'in merhum Erbakan'ın üstün inanç ve çabasının bir sonucu olduğunu söyledi.

D-8'lerin önemini anlamak için sahip olduğu potansiyele bakmakta fayda olduğunu ifade eden Karamollaoğlu, şu bilgileri verdi:

"Daha iyi anlaşılsın diye birkaç rakam vermek istiyorum. D-8 üyesi ülkeler, dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 15.4'üne, kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 22.5'ine sahiptir. Dünyadaki yıllık petrol üretiminin takriben yüzde 12'sini, doğalgaz üretiminin ise yüzde 11'ini yine D-8 ülkeleri yapmaktadır. Ayrıca bor, krom, gibi stratejik maden rezervlerinin büyük çoğunluğu bu ülkelerin bünyesinde barınmaktadır.

Ama hepsinden önemlisi insan. D-8 ülkeleri 1 milyara yaklaşan nüfusu ve 7,5 milyon kilometrekareyi aşan coğrafyası ile müthiş bir güç, müthiş bir potansiyel."

Abdullah Gül Saadet'in organize ettiği D-8'e katıldı 4.resim

"Türkiye'de Avrupa Birliği Serbest Ticaret Bölgesi' var da, D-8 ülkeleri serbest ticaret bölgesi neden olmasın?" diye soran Karamollaoğlu, siyasi bir birlik olan Avrupa Birliği'nin, ilk temellerinin ekonomik ortaklıklarla atıldığını kaydetti.

Karamollaoğlu, bütün Ortadoğu ve İslam dünyasının kuşatma altında olduğunu belirterek, etnik ve mezhep farklılıkları tahrik edilerek parçalanmak istenen 22 ülkenin tamamının İslam ülkesi olduğunu aktardı.

"Problemler çatışmayla değil diyalogla çözülmeli"

Toplantıda konuşan 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın böyle bir inisiyatif alıp, böyle bir kuruluşu gerçekleştirme amacının takdire şayan olduğunu, bu çalışmayı gerçekleştirmek için o dönem bu görevin kendisine verildiğini söyledi.

Gül, problemlerin çok arttığını ve artmaya devam edeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"20 sene önce İslam dünyasının en önemli meselesi Filistin'di, 1997 yılında Filistin'in işgalinin 30. yıl dönümüydü. Aradan 20 sene geçtikten sonra, Filistin meselesi işgalin 50'nci yıl dönümü yaşanmasına rağmen Filistin meselesi problemlerin en arkasına kaydı, bugün en az 4 İslam ülkesinde iç savaş var. Problemler çatışmayla değil diyalogla çözülmüş olsaydı bu maliyetlerin hiçbiri ödenmezdi ve bu noktaya gelinmezdi. Filistin Haziran'ın 5'inde işgal edilmişti, baktım ne Türkiye'de ne bir mevzu, ne herhangi bir gazetede ciddi bir konu ama ne yazık ki yabancı gazetelerde sayfa sayfa işgalin ne olduğu işgalle ilgili röportajlar buralarda çıktı."

Suriye'de, Libya'da problemlerin olduğunu belirten Gül, "Yetmiyormuş gibi ramazan ayının içerisinde körfez ülkelerinde yaşanan çok büyük bir gerginlik, ambargo uygulayacak kadar birbirlerine karşı işin ciddileşmesi hepsi aynı ırktan, aynı dinden hatta akraba olan birbirleriyle aile bağları olan topluluklar, ümit ederim ki bu kriz daha uzamadan diyalogla en azından, siyasetle çözülür." dedi.

"D-8, 1,1 milyar nüfusuyla, dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturuyor"

D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Mohammed Mousavi ise yaptığı konuşmada, örgütün kurucu önderi Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın asil vizyonu ışığında D-8'in, barış, diyalog, işbirliği, adalet, eşitlik ve demokrasiyi teşvik etmeyi amaçladığını belirtti.

Mousavi, son 20 yılda D-8'in, dünyanın umut verici ticari ve ekonomik bloklarından biri olarak öne çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"D-8, 1,1 milyardan fazla vatandaşıyla dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan, 3,7 trilyon doların üzerinde bir toplam gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan, 693 milyar doların üzerinde ihracat hacmiyle dünya ticaretinden yüzde 4 oranında pay alan, kendi içinde 100 milyar dolar ticaret yapan ve yıllık bazda yüzde 6 oranında büyüyen benzersiz bir ekonomik topluluktur. Bu etkileyici ekonomik büyüme performansına paralel olarak, ülkelerin kişi başına düşen milli geliri yıllar içinde artmış, 1997'de 2,207 dolar iken 2016'da 4,645 dolara yükselmiştir. Bu, üye devletlerin halklarının yaşam standartlarındaki genel iyileşmenin güçlü bir göstergesi olmuştur. D-8, genç ve dinamik nüfusu, güçlü ekonomik büyümesi, güçlü ticaret ilişkileri ve sanayi, tarım, turizm, ulaşım ve enerji gibi stratejik sektörlerde işbirliği yapma arzusu ile başarısını geleceğe taşımaya hazırlanmaktadır."

Toplantıda, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood ve İran'ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Ebrahim Taherian da konuşma gerçekleştirdi.

Organizasyona, eski bakanlar, milletvekilleri, gazetecileri, sivil toplum kuruluşları ve D-8'e üye devletlerin temsilcileri katıldı.

Toplantıya katılan konuklar, hatıra fotoğrafı çektirdi.


RSS Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.