Adalet talebi Türkiye’nin dört bir yanında sokağa döküldü ..!


CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun "MİT TIR'ları davasında casusluk yapma suçu"ndan tutuklanmasının ardından halk Türkiye'nin dört bir yanında adalet talebiyle sokaktaydı
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT TIR'ları davasında casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanması tüm Türkiye'de tepkiyle karşılandı. Berberoğlu için başlayan eylemler genel bir adalet talebi halini aldı, birçok şehirde protesto eylemleri düzenledi. Eylemi CHP'nin organize etmiş olması, Onun nesnel olarak demokratik bir rol oynadığı gerçeğini ortadan kaldırmaz. Onbinlerin sokağa aktığı koşullarda, devrimciler olaya seyirci kalıp CHP'nin uğursuz yedek lastiği rolünü rolünü yenilemekle kendilerini sınırlamazlar. Aksine kitlelerin AKP faşizminin OHAL rejimine karşı tepkisini sokaklara döktüğü koşullarda devrimci ve sosyalistler kitle hareketini devrimcileştirmek için aktif katılım sağlamalı ve pratikte CHP'nin önderliğinin kitlelerin tepkisini düzen içinde eritme politikasını boşa çıkarmalıdırlar. Sorun Adalet yürüyüşlerinin objektif olarak oynadığı ve oynayacağı demokratik roldür. AKP faşizmini darbeleyen ve kitlelelerin pratikte kendi güçlerini tanımlarına ve birlikte kuvvet doğar gerçekliğini bilince çıkarmalarına hizmet edecek olan Adalet yürüyüşü eylemlerine her yerde katılım destek olmalıyız. Adalet ve demokrasi istemi CHP'ye bırakılamaz. Asıl adaletli ve özgür bir Türkiye Kuzey Kürdistan, devrimci ve sosyalistlerin emekçilere önderliik yaptıkları devrimci halk hareketiyle kazanılacaktır.
TRABZON
CHP Trabzon İl Örgütü'nün çağrısıyla Atatürk Alanı'nda buluşan Trabzonlular adalet taleplerini dile getirdi. Açıklama yapan CHP Trabzon İl Başkan Vekili Celal Akaç "Ne anayasal sistemin işlerliği kaldı, ne de yazılı hukukun. Ne yazık ki hukukun üstünlüğünün, adil yargılanma şartlarının ortadan kalktığı günleri yaşıyoruz" dedi. CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör ise Kılıçdaroğlu ile birlikte Güvenpark'tan başlayan yürüyüşe katıldı.
EDİRNE
Edirne CHP merkez ve İpsala başkanlıkları ilçe merkezlerinde adalet yazılı dövizlerle basın açıklaması gerçekleştirdi. Edirne CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ise adalet yürüyüşüne destek olmak için Ankara'ya gitti.
İZMİR
CHP İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yüzlerce İzmirli bir araya geldi. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenlerinin de katıldığı eylemde "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Eylemde söz alan CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven "Halkın oylarıyla meclise girmiş değerli milletvekillerinin hukuk adına sözde suç işledikleri söyleniyor ve tutuklanıyor. Yargısız bir şekilde sözüm ona yargılanarak cezaevine konuyor. Bu hukuksuzluğa, bu adaletsizliğe 'dur' demek için 'İzmir'den adalet istiyoruz' sesini haykırmak için buradayız" dedi.
ÇANAKKALE
Çanakkaleliler CHP Kadın Kollarının çağrısı ile Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Ümmehan Erdem, Berberoğlu'nun gazeteci olduğunu ve her yerde olan MİT TIR'ları haberinden dolayı tutuklandığını hatırlattı, "Bir yerde adliyenin olması orada adaletin olduğu anlamına gelmez" dedi.
MANİSA
CHP Manisa İl Başkanlığı, Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a kadar yürüyeceği süre boyunca eylemlerin eş zamanlı olarak başladığını şehir meydanında duyurdu. Açıklama için bir araya gelen kitle sloganlarla Kılıçdaroğlu'na destek vermek için yürüyüş yaptı.
BARTIN
CHP Bartın İl Örgütü'nün çağrısıyla Bartınlılar Hükümet Caddesi'nde buluşarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sonunda yapılan basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı.
BURSA
Bursalılar 11.00'da Heykel Atatürk Anıtı'nda buluşarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında çok sayıda partili ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de hazır bulundu. İl Örgütü adına açıklamada bulunan CHP Bursa İl Sekreteri Muharrem Or, 15 yıllık AKP iktidarında ülkenin; adaletin, hukukun, insan haklarının yok edildiği, OHAL'le yönetilen, cemaatlerin darbe girişiminde bulunabilecek kadar güçlendiği bir ülke konumuna düşürüldüğünü ifade etti. AKP iktidarının hukuk tanımaz uygulamalarının OHAL'le birlikte arttığına dikkat çeken Or; "Baskıcı uygulamaları, FETÖ ile mücadele etmek ile maskelenen OHAL'le birlikte, kendilerine muhalif olduğuna inandıkları her kesime yönelmiş ve on binlerce insanın mağdur edildiği bir sürece dönüşmüştür. Milletvekilimiz Enis Berberoğlu'nun hiçbir delil ve veri olmaksızın 25 yıla mahkum edilmesi, bu amaç doğrultusunda tamamen siyasi bir karardır. Bütün Türkiye'nin göz önünde televizyonda, "Vallahi de billahi de o TIR'lar Türkmenlere gitmiyordu" diyen Tuğrul Türkeş Başbakan Yardımcısı yapılırken, Enis Berberoğlu, AKP'ye biat etmediği için, AKP'li birinin damadı olmadığı için tutuklanmıştır. Bu olay, AKP faşizminin yargıyı emrine aldığının en somut örneğidir. Muhalefete karşı yürütülen baskıcı-faşist yöntemlerle hukuk adına hukuksuzluğun hayata geçirilmesidir. Sarayın emrinde oluşturulan hukuk sisteminin geldiği son noktadır. Bu karar; AKP'nin faşist uygulamalarından rahatsız olan herkese gözdağı amacıyla verdirilmiştir. Bu karar; 16 Nisan halk oylamasında hayır diyerek demokrasiye sahip çıkan tüm demokrasi yanlılarına, bütün topluma gözdağıdır" açıklamasında bulundu.
KOCAELİ
CHP'de Kocaeli'nin çağrısıyla İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda yapılan basın açıklamasına çok sayıda kitle örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamayı okuyan CHP Kocaeli Kadın Kolları Başkanı Sevim Pekyörür, "Adalet yoksa devlet de yoktur" dedi.
"Devlete olan güvenimiz yara almıştır"
Devlete olan güvenlerinin yara aldığını belirten Pekyörür, "Adalet bir ülkenin temelini oluşturan kavramlardan biridir. Adalet demek, yasaların Milletvekilimiz Enis Berberoğlu dahil herkes için eşit şartlarda işlemesi ve suçluların hakkıyla cezalandırılması demektir. Fakat bizim ülkemizde bu terim maalesef adliye duvarlarında asılan içi boş bir terim olmuştur. Adaletin olmadığı toplumlarda bireyler mutsuz olur. İktidar ülkenin elinden mutluluğu adaletsiz hukuk düzeniyle almıştır. İktidara devlete olan güvenimiz büyük yara almıştır" dedi.
"Adaletin sağlanması için mücadele edeceğiz"
Adaletin sağlanması için CHP olarak mücadele edeceklerini aktaran Pekyörür, "Haksız yere cezalandırılan insanlar bir toplumun en büyük ayıbıdır. Aynı şekilde suçlu olup da iktidar yandaşlarını aklayan yargı sokakta rahatça gezen kişiler de toplumun vicdanını sızlatır. Bunlar, ülkedeki barış ve huzur ortamını sarsmaktadır. Bu sebeple kamuoyuna Cumhuriyet Halk Partisi olarak adaletin sağlanması için mücadele edeceğimizi buradan duyuruyoruz. Adalet yoksa devlet de yoktur" şeklinde konuştu.
ESKİŞEHİR
Eskişehirliler Adalar Migros önünde buluşarak Espark AVM'ye yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş sırasında "Hırsız, katil AKP!", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı. CHP Milletvekili Utku Çakırözer'in de katıldığı yürüyüşte konuşan CHP İl Sekreteri Betül Duman, "Milletvekilleri ve gazeteciler tutuklanıyor. İyiler eninde sonunda kazanacak ve tarih kötüleri zalimleri değil direnenleri yazacak. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi bu topraklara gelene kadar korkmayacağız, susmayacağız, durmayacağız" dedi.
RİZE
CHP İlçe örgütünün çağrısıyla ilçe meydanında toplanan Fındıklılı yurttaşlar yürüyüşlerinin ardından basın açıklaması yaptılar.
ANTALYA
Antalya'da CHP'nin çağrısıyla CHP İl Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. İçinde partililerin bulunduğu 8 otobüs yürüyüşe katılmak üzere Ankara'ya gitti.
SAMSUN
Anıt Park'ta bulunan Atatürk Heykeli'nin önünde bir araya gelen Samsunlular basın açıklaması gerçekleştirdiler. Samsun CHP İl Başkanı "Yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Yargı bağımsızlığının olmadığı yerde adalet de kalmamış demektir" dedi.
SİVAS
CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, il binasında basın toplantısı düzenleyerek CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının bir yargı darbesi olduğunu söyledi:
"15 yıldır iktidarda olan anlayış önce yargıyı FETÖ'ye teslim ederek, FETÖ'cü savcı ve hakimler tarafından yıllarca bu ülkenin namuslu yurtsever askerlerini, bilim adamlarını, gazetecilerini hapse atmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL ilan ederek bu darbe girişimini kendine kalkan yapmış yargıyı bu seferde kendi yandaşlarına teslim ederek FETÖ ile mücadele ediyorum şemsiyesi altında tüm muhalefeti susturma operasyonuna dönüşmüştür. Bu tablo karşısında CHP olarak susmayacağız. Adaletin herkes için lazım olduğunu haykırmaya devam edeceğiz. Bugün bu kararı veren hakim ve savcılar geçmişteki FETÖ'nün hakim ve savcılarına iyi baksınlar. Gelecekte adalet onlar için lazım olacaktır. Bu ülkeye adalet gelene kadar mücadeleye devam edeceğimizi bildiriyoruz."


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.