AKP 12 Eylülü Aratmıyor; OHAL’de 30 yayınevi kapatıldı, binlerce kitaba el konuldu..!

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) OHAL'de yayıncıların karşılaştıkları baskıları ve hak ihlallerini raporlaştırdı.

Bianet'ten Tansu Pişkin'in haberleştirdiği 'Haziran 2016-Haziran 2017 Yayınlama Özgürlüğü Raporu' başlıklı rapora göre OHAL döneminde 30 yayınevi kapatıldı.

Raporda yayın özgürlüğüne dönük hak ihlalleri, kitap yasakları, suç delili sayılan kitaplar, yazarlara yönelik tutuklamalar, yayınevlerine saldırılar, milli eğitimdeki kitap kısıtlamaları, basın özgürlüğü tablosu, hapishanelerdeki kitap yasakları ve sosyal medyada artan baskılar başlıklar halinde sıralandı.

Raporda yer verilen bazı tespitler şöyle:

Türkiye, Twitter sansüründe dünyada birinci.

1656 kişi sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklu.

27 Temmuz 2016'da yayınlanan KHK'yla 16 TV kanalı, iki radyo kanalı, 45 gazete ve 15 dergiyle birlikte 'Gülen Cemaati'yle ilişkilendirilen 29 yayınevi kapatıldı. 29 Ekim'de yayınlanan KHK ile kapatılan yayınevlerinin sayısı 30 oldu.

Ekin Yayıncılık'ın 160, Belge Yayınevi'nin ise 'bandrolsüz olmaları' gerekçesiyle 2 bin 200 kitabına el konuldu. Belge Yayınları hakkında daha önce toplatma kararı olan 2 kitabının 29 kopyası da el konulanlar arasındaydı.

Aram Yayınevi'nin 72, Tekin Yayınevi'nin bir, Kırmızı Kedi Yayınları'nın ise henüz piyasaya çıkmayan bir kitabı ve mizah dergisi Leman'ın yayınlanmayan 'darbe özel sayısı' hakkında toplatma kararı verildi

Zülfü Livaneli'nin 'Huzursuzluk' romanının reklam afişlerinin metrolara asılmasına OHAL gerekçesiyle izin verilmedi.

Kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Nevin Erdemir için hazırlanan iddianamede, Erdemir'in defterine not ettiği Albert Camus ve Baruch Spinoza isimleri yer aldı. İsimler, iddianamede 'örgüt üyeleri' olarak geçti.

Ankara'daki Gezi olaylarıyla ilgili davanın iddianamesinde, Louis Althusser'in bir, Server Tanıllı'nın iki ve Nazım Hikmet'in bir kitabı suç delili sayıldı.

Arif Koşar'ın 'Sınıf Tartışmaları Kapsamında Antonio Negri'nin Çokluk Kavramı' başlıklı doktora tezinin kapağı suç delili olarak soruşturma dosyasında yer aldı.

KHK'larla 4 bin 800 akademisyen kamu görevinden ihraç edildi, beş edebiyatçı öğretmen de açığa alındı. Öğretmenlerden Murat Özyaşar beş gün tutuklu kaldı.

Gazeteci-yazar birçok isim kitapları ve yazıları nedeniyle haklarında 'örgüt üyesi olmak', 'örgüte yardımcı olmak', 'dine hakaret' gibi suçlamalarla davalar açıldı. İleri Yayınları'nın sahibi Gökçe Fırat bu kapsamda hala tutuklu yargılanıyor.

NT kitabevi zinciri ve Kırmızı Kedi Yayınları sivil saldırılara hedef oldu. Avesta Yayınları'nın Diyarbakır Sur ilçesinde bulunan deposu kimliği belirsiz kişiler tarafından ateşe verildi.

Kitapların içinden ayıklanan 'sakıncalı bilgiler'de, bir metnin içinde geçen 'Pensilvanya' kelimesi, Can Dündar'dan alınan 'Yalnızlığa Alışmalı' başlığı yer aldı.

Darbe girişimi öncesi 39 olan tutuklu gazeteci sayısı 8 Mayıs 2017 itibariyle 162'yi buldu. 54 gazeteci ve yazarın mal varlıklarına el konuldu. Kurumlara ve gazetecilere çok sayıda soruşturma ve davalar açıldı, tazminat cezaları verildi.

Hapishanelerde 200 bini aşan tutuklulara yönelik yasak ve kısıtlamalar arttı. Tutukluların ellerinde bulunduracakları kitap sayısına sınırlama getirildi. 15 kitap sınırlaması hemen tüm hapishanelerde uygulanmaya başlandı. Ayrıca okunduktan sonra yönetime verilip değiştirilen kitapların değişim periyodunun iki ayı bulduğu belirtildi.

Yayınevlerinin veya gönüllülerin tutuklulara 'bağış' olarak kitap göndermelerinin engellenmesi ve tutukluların kitap edinebilmeleri için bedel ödemeleri koşulu var.

Hakkında toplatma ya da yayın yasağı olmayan Kürtçe kitapların dilleri nedeniyle 'sakıncalı' bulunarak bazı hapishanelere girişi engellendi. Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu aldığı kararla terör soruşturmasından tutuklu bulunanlara sadece 'ders kitapları' gönderilebileceğini belirtti.

Kapatılan yayınevleri şöyle:


Altınburç Yayınları, Burak Basım Yayın Dağıtım, Define Yayınları, Dolunay Eğitim Yayın Dağıtım, Giresun Basım Yayın Dağıtım, Gonca Yayınları, Gülyurdu Yayınları, GYV Yayınları, Işık Akademi, Işık Özel Eğitim Yayınları, Işık Yayınları, İklim Basın Yayın Pazarlama, Kaydırak Yayınları, Kaynak Yayınları, Kervan Basın Yayıncılık, Kuşak Yayınları, Muştu Yayınları, Nil Yayınları, Rehber Yayınları, Sürat Basım Yayın Reklamcılık Eğitim Araçları, Sütun Yayınları, Şahdamar Yayınları, Ufuk Basın Yayın Haber Ajans Pazarlama, Ufuk Yayınları, Waşanxaneya Nil, Yay Basın Dağıtım, Yeni Akademi Yayınları, Yitik Hazine Yayınları, Zambak Basın Yayın Eğitim Turizm, Evrensel Basım Yayın.


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.