Cumartesi Anneleri: Veysel Güney dosyasındaki adaletsizliğe son!

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 637. haftasında 36 yıl önce idam edildikten sonra cansız bedeni kaybedilen Veysel Güney dosyasındaki adaletsizliğin son bulmasını ve sorumluları cezalandırılmasını istedi.
Galatasaray Meydanı'nda saat 12.00'deki eylemde ilk olarak açlık grevini sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutuklu olması teşhir edilerek Ankara Tabip Odası'nın hayati tehlikelerinin arttığı yönündeki açıklamasına dikkat çekildi.
Bu haftaki eylemde ilk sözü HDP Milletvekili Pervin Buldan aldı. Gözaltında katledilenlerin bedenlerinin bulunması ve faillerin cezalandırılması taleplerinin devam ettiğini söyleyen Buldan, devletin kayıp akınlarının sesini duymadığını; yargısız infazların ve gözaltında kayıpların bir yöntem haline getirildiğini söyledi. "Kayıplar bulunana, failler cezalandırılana kadar mücadelemiz sürecek" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Veysel Güney'i idam eden ve bedenini kaybeden zihniyetin hala devam ettiğini söyledi.

"Güney dosyası 12 Eylül'ün aynasıdır!"

Güney davasının avukatlarından Ercan Kanar ise Veysel Güney olayının 12 Eylül'ün bir aynası olduğunu ifade etti. Güney'in çok kısa süren yargılama oyunuyla idam edildiğini, ancak cansız bedeninin ailesine teslim edilmediğini anlattı. Güney'in avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürülmediğini, mektuplarına el konulduğunu belirten Kanar, dava savcısının yıllar sonra yazdığı bir kitapta Güney'i suçlayacak hiçbir delili olmadığını yazdığını aktardı. Kenan Evren hakkında benzer suçlardan açılan davanın zamanaşımına uğratıldığını söyleyen Kanar, bugün de kayıpların devam ettiğini söyleyerek OHAL sonrasında onlarca kişinin katledildiğini ve kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü belirtti. Hala kimlikleri tespit edilemeyen ölüler ve kayıp olan kişiler olduğunu aktardı.
Güney ile ilgili kitap yazan Ethem Dinçer'in mektubunun okunmasının ardından Veysel Güney'in yeğeni Doğan Güney söz aldı. Amcasını hiç göremediğini belirten Güney, annesinin hep Veysel'i beklediğini anlatarak "Gözü açık giden bir Cumartesi Annesi'nin hesabının sorulmasını istiyorum" dedi. Bütün kayıp yakınlarıyla birlikte bu mücadelenin süreceğini belirterek konuşmasını sonlandırdı..

İdam edildi, cansız bedeni ailesine verilmedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını ise Yeter Yücel okudu.
"Veysel Güney dosyasındaki 36 yıllık cezasızlık son bulsun!" sözleriyle başlayan açıklamada Güney'in idam edilmesi ve bedeninin kaybedilmesi şu şekilde anlatıldı:
"24 yaşındaki Veysel Güney, 28 Aralık 1980 tarihinde, Antep'te gözaltına  alındı. Adana Bölgesi Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No'lu Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. İlk duruşması 6 Şubat 1981 tarihinde yapıldı. 11 gün sonra, 17 Şubat 1981 tarihinde yapılan ikinci duruşmasında, kendisini suçlayacak deliller olmaksızın idama mahkûm edildi. Avukat talebi reddedildi ve savunma hakkı yok sayıldı.
Meclis kararı olmadan, özel kanun çıkartılarak 10 Haziran 1981 tarihinde Gaziantep E Tipi Cezaevi'nde idam edildi. Annesi, babası ve kardeşi idama giden Veysel'le vedalaşırken aralarında silahlı askerlerden oluşan bir barikat vardı. Veysel'in elleri kelepçeliydi. Birbirlerine dokunmalarına izin verilmedi. Anne Zeynep Güney ölünceye kadar o gece Veysel'e sarılamamanın derin acısını yaşadı.
İdam sonrasında Veysel'in üzerinde bulunan kalemi, sigarası ve çakmağı tutanakla baba Ali Güney'e teslim edildi. Veysel'in cenazesini almak isteyen ailesine 'Onun mezara ihtiyacı yok! Belki köpeklerin önüne atarız!' denildi. Bu ifadelerin ardından, 10.06.1981 tarih ve 266 sayılı tutanakla babasına verilmek üzere Yüzbaşı Burhan Erdem'e teslim edilen cansız bedeni kaybedildi."
Açıklama; "Bugün bir kez daha hatırlatıyoruz: 12 Eylül'ün anayasası, yasaları, kurumları, siyaseti ve farklı düşüneni düşman gören zihniyeti esas itibarıyla yerinde duruyor. Darbecilerin başvurduğu hak ve özgürlük  karşıtı baskıcı yönetim anlayışı bugün de varlığını sürdürüyor" denilerek sonlandırıldı.


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.