FARC: Silahsızlanma süreci gecikebilir..!

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Rodrigo Londono, bir FARC gerillasının tutuklanması ardından, silahsızlanma sürecinin gecikebileceği uyarısı yaptı. Londono, Kolombiya hükümetini barış anlaşmasının koşullarına uymamakla suçladı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise tutuklamanın "karışıklıktan" kaynaklandığını ve sorunun çözüldüğünü ifade etti. Barış anlaşmasına göre FARC'ın 20 Haziran'a kadar silahlarını devlete teslim etmeleri gerekiyor.

'HÜKÜMET GEREKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ'

Timochenko ismiyle tanınan FARC lideri Lorenzo, Twitter'da paylaştığı yazıda, hükumeti Kasım 2016'da kabul edilen barış anlaşmasının gereklerini yerine getirmemekle suçladı. Timochenko ayrıca, gerillaların 'uluslararası izleme' için başvuruda bulunacağını da ifade etti. Fakat Timochenko tam olarak hangi organizasyonu kastettiği konusuna açıklık getirmedi. Birleşmiş Milletler zaten anlaşmanın uygulanmasını gözlemlemekle görevlendirilmiş durumda.

Öte yandan Kolombiya Devlet Başkanı Santos, anlaşmanın uygulanmaya geçmesinde belirlenen zaman çizelgesine uyulması konusunda ısrarlarını sürdürüyor. Binlerce FARC gerillası, anlaşma imzalanmasıyla silahlarını çoktan teslim ettiler.

NE OLMUŞTU?

Kolombiya ve sol eğilimli FARC gerillaları arasında 50 yıldan fazla süren çatışmada aklaşık 26 bin insan ölmüş, 6 milyondan fazla insan da evini terk etmek zorunda kalmıştı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ve FARC'la yürütülen müzakereler sonucu 2 Ekim 2016 da bir barış anlaşması imzalanmış fakat anlaşma yaklaşık 13 milyon Kolombiyalı'nın oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü tarafından reddedilmişti. Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, FARC ile tekrar görüşülecek talepleri not etmiş ve 24 Kasım'da FARC'la yeni bir barış anlaşması imzalamıştı. Yeni anlaşma Kolombiya Senatosu'nun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin onayından geçerek, yürürlüğe girmesi için çalışmalar başlatılmıştı. Anlaşmanın gereği FARC'ın silah bırakma sürecinin Mayıs ayı sonunda sonuçlanması gerekirken, yapılan görüşmelerle FARC'a 20 Haziran'a kadar ek süre verilmişti.




RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.