İşlerine Dönmek İçin 102 Gündür Açlık Grevinde Olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakçanın Ölümüne Meclis Seyirci Kalıyor.: ‘Ben bilmem başkan bilir’..!

  TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP'li Mahmut Tanal'ın, kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın durumuyla ilgili komisyonun neden çalışma yapmadığı sorusuna; TBMM Başkanlığı 'toplantıya çağırma yetkisinin komisyon başkanında' olduğu yanıtını verirken, Komisyon Başkanı Mustafa Yeneroğlu ise mevcut içtüzük hükümlerini anımsatmakla yetindi. Gülmen ve Özakça'nın 100 günü aşkın süredir devam ettikleri açlık grevi son derece kritik bir dönemde bulunuyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 100 günü aşkın süredir açlık grevi yapan ve yaklaşık 3 hafta önce tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın durumuyla ilgili muhalefet üyelerinin taleplerine karşın bir girişimde bulunmadı. Komisyonun CHP'li üyesi Mahmut Tanal, Gülmen ve Özakça henüz tutuklanmadan konu hakkında TBMM Başkanlığı'na başvurmuştur.

Tanal, konunun komisyon tarafından neden ele alınmadığını, son dönemde yaşanan hak ihlallerine ilişkin komisyonun toplanmaması hususunda TBMM Başkanlığı tarafından alınan resmi ya da gayri resmi bir karar olup olmadığını da sormuştu. Tanal'ın yaptığı başvuruya TBMM Başkanlığı'ndan yaklaşık bir ay sonra yanıt geldi.

'Başkan çağırırsa...'

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın imzasıyla verilen yanıtta İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kuruluş yasasında bulunmayan hususlarda TBMM İçtüzüğü'nde yer alan hükümlerin uygulanacağı belirtildi. TBMM Başkanlığı, bu kapsamda komisyonların kendi başkanları tarafından toplantıya çağrılacağı hükmünün bulunduğu ya da üyelerinin üçte biri tarafından teklif edilecek gündem üzerine de komisyonların yine kendi başkanları tarafından toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığını belirtti.


TBMM Başkanlığı'nın yanıtında, "Komisyonu'nun herhangi bir konuyla ilgili olarak toplanması veya toplanmaması hakkında başkanlığımızca alınmış bir karar bulunmamaktadır" denildi. Tanal'ın TBMM Başkanlığı'na başvurusu üzerine Komisyon Başkanı Yeneroğlu da komisyonların kendi başkanlarınca toplantıya çağrılabileceği hükmünü anımsattı.


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.