Kürtçe konuşan mahkumlar gardiyanlarca darp edildi ve 15 gün hücre cezası aldı; 'Ben devletim her şeyi yaparım'..!

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 10 Mayıs'ta telefon görüşmesi sonrası koridorda karşılaştıkları arkadaşları ile Kürtçe konuşan 3 tutuklunun feci şekilde darp edildiği iddia edildi. Kürtçe konuştukları için yaşanan tartışma sonrası koğuşlarına gelen 15'e yakın gardiyan tarafından feci şekilde darp edildiği belirtilen tutuklular, Sinan Çelik, Taner Yıldız ve Yalçın Keskin'e 15'er gün hücre cezası verildi. Darp nedeniyle tutukluların vücutlarında yara ve morluklar oluşurken, tutuklular revire götürülüp tedavi edilmek yerine tek kişilik hücreye konuldukları için darp raporu da alamadı. Yalçın Keskin isimli tutuklu ise maruz kaldığı darp nedeniyle gözlerinde görme kaybı yaşadı.

Tutuklular, gardiyanlar hakkında cezaevi savcısına suç duyurusunda bulununca revire çıkarıldı. Tekme ve yumruklarla tutukluları darp eden gardiyanlar hakkında soruşturma açmayan Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı, gardiyanların işkencesine maruz kalan tutuklular hakkında yapılan bütün uyarılara rağmen kendi aralarında konuştuğu, odalarına gelen gardiyanları tekme ve yumruklarla darp ettikleri, devlete ve cumhurbaşkanına küfür ettikleri iddiasıyla soruşturma başlatt

"Ben devletim her şeyi yaparım"

Dihaber'De yer alan habere göre, soruşturma kapsamında savunma yapan tutuklulardan Sinan Çelik, kaldığı odanın havalandırma kapısının mazgalından koridora baktığı sırada telefon görüşmesine çıkan Mehmet Şirin Çelik isimli arkadaşıyla kısa bir süreliğine selamlaştığı belirterek, bu sırada gardiyanın sesini yükselterek kendilerine hakaret içeren söylemlerde bulunduğunu anlattı. İtiraz ettikleri gardiyanın kendilerine, "Ben devletim, ben bağırırım ve her şeyi de yaparım" demesi üzerine tartıştıklarını ifade eden Çelik, gardiyanın havalandırmanın kapısını tekmeledikten sonra mazgaldan "Siz görürsünüz" diyerek tehdit içeren sözler sarf ederek ayrıldığını kaydetti. Aynı gardiyanın tartışmadan 5 dakika sonra yaklaşık 15 gardiyan ile birlikte kaldıkları odaya gelerek kendilerini yere atıp, 20-25 dakika boyunca tekme ve yumruklarla darp ederek, en ağır işkenceyi uyguladığını vurguladı.

"İsyana teşebbüsten hakkınızda soruşturma açarız"

Darp sırasında başlarını iki elleri arasına alıp kendilerine gelen tekme darbelerinden koruma dışında herhangi bir personele fiziki veya sözlü saldırı, küfür ve hakarette bulunmadıklarını vurgulayan Çelik,

"Bize darp, işkence ve hakaret eden personeller kendilerini temize çıkartmak, suçlarını ört pas etmek için devlet kurumlarını kullanıyorlar. Bize saldıran personellerin isimlerini ve haklarında suç duyurusunda bulunacağımızı söylediğimizde gardiyanlar 'Bizim hakkımızda herhangi bir suç duyurusunda bulunursanız biz de sizi devlete, cumhurbaşkanına ve ilgili görevlilere hakaret ettiğinizi ve isyana teşebbüsten hakkınızda soruşturma açarız' dedi. Bu söylemlerin tümü tamamen bu suçu örtbas etme girişimidir" şeklinde savunma yaptı.

Gardiyanlar şikayetçi oldu

Tutukluları tekme ve yumruklarla feci şekilde darp eden gardiyanların, soruşturma kapsamında verdiği ifadelerin birbirine tıpa tıp benzemesi dikkat çekti. Gardiyanların verdiği ifadeler, tutukluların darp edilme nedeninin Kürtçe konuşma olduğunu ortaya koyuyor. Sicil numaralarıyla ifade veren gardiyanlar, telefon görüşmesi biten Mehmet Şirin Çelik'in koridorda beklerken B/8 koğuşunda bekleyen tutuklularla Kürtçe bir şeyler konuştuğunu, görevli personellerce uyarılmasına rağmen Kürtçe konuşmaya devam ettiğini ileri sürdü. Gardiyanlar, Mehmet Şirin Çelik'in daha sonra yüksek sesle konuşarak, tutukluları galeyana getirmek için slogan attığını, cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin de kaldıkları odaların kapılarına tekmelerle vurarak, destek verdiğini iddia etti.

Sinan Çelik, Taner Yıldız ve Yalçın Keskin isimli tutukların kaldığı B/8 koğuşuna müdahale edildiğini, burada bulunan tutukluların gardiyanları tekme ve yumruklarla darp ederek küfür ettiğini savunan gardiyanlar, bazı gardiyanların yüzlerinde çizik, morarma ve yaralanma olduğunu ileri sürerek, 3 tutukludan şikâyetçi oldu.




RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.