PETKİM’de sendikacı ve temsilciler gözaltına alındı..!

PETKİM'de Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle başlayan eylemler sürüyor. PETKİM yönetimi, Petrol-İş Baş Temsilcisi hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturmaya gerekçe olarak ise eski ismi 'PETÖS' yeni adı, 'PETKİM Benim' olan işçilerden öneri alma sistemine, işçilerin katılımının engellenmesi gösterildi.

'KİMSE BİZİ TERBİYE ETMEYE KALKMASIN'

Konu ile ilgili hem giren vardiyaya hem de çıkan vardiyaya bir açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, sendika olarak şirketteki PETÖS sistemini onaylamadıklarını belirterek, "Bu sisteme öneri vermek bir işçinin kendi ayağına sıkmış olduğu kurşundur. Bu sisteme öneri veren arkadaşlarımızı da uyardık. Eğer benim yaptığım işle ilgili herhangi bir değişiklik yapılacaksa, benim zaten onu yapmam gerekir ve yapıyoruz da, bunun için işveren vekillerine yalakalık yapmama gerek yok" dedi.

Geçtiğimiz günlerde bu sistemle ilgili bir ödül töreni düzenlendiğini dile getiren Oktay, "Burada ilk günden beri yaşananları biliyorsunuz. Kaymakam devreye girdi, vali devreye girdi ve bir adım atıldı. Bu sabah bir haber aldık. İşveren yetkilileri baş temsilci arkadaşımızı disiplin kuruluna sevk etmişler. Karar henüz bize tebliğ edilmedi ama şunu söylüyoruz, alacak oldukları karar ne olursa olsun bize göre yok hükmündedir. Hiçbir yetkili bizim baş temsilcimizi, temsilci arkadaşlarımızı sendikal faaliyetlerinden dolayı disiplin kuruluna sevk edemez. Kendilerini bir kez daha uyarıyoruz, bu olay toplu sözleşmenin de önüne geçer. Hiç kimse bizi terbiye etmeye kalkmasın. Bizi terbiye etmeye çalışanlar kendi terbiyelerini gözden geçirsinler" dedi.

'PETKİM ZATEN BİZİM!'

Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay'ın, "Sistemin adı değişmiş, 'PETKİM Benim" olmuş demesi üzerine bir işçi, "PETKİM bizim zaten başkan" diye bağırdı.

Fabrika içerisinde işçilerin iftar yapabilmesi için 800 kişilik yemek hazırlatmak isteyen sendika, PETKİM yönetiminin engel olması üzerine dışarıdan yemek getirmek zorunda kaldı.

PETKİM'de patronun eylem devam ederken içeriye mal yüklemek üzere kamyon sokmak istemesine işçiler engel oldu. Bunun üzerine patron polis çağırdı. Çevik kuvvetin fabrikaya girmesi üzerine Petrol-İş sendikası yöneticileri ve temsilcileri kamyonların önüne geçti. İşçiler çevikle karşı karşıya gelmesin diye isçilerin bahçede beklemesine karar verildi.

Sendikacılar kamyonların önünden çekilmek için biri baştemsilci olmak üzere 4 temsilci hakkında verilen cezaların kaldırılmasını istediler.

Polis yetkilileri, "Bunu yarın yapılacak görüşmede gündeme getirirsiniz" deyince sendikacı ve temsilciler çekilmedi. Bir süre fabrika kapısı önündeki gergin bekleyiş sürdü. İşçiler, "Fabrikalar boşaltılsın", "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz" sloganları attı.

Fabrika önünde bekleyen tüm sendika temsilcileri gözaltına alındı. Polisin gözaltı yapmasıyla beraber işçilerin aileleri fabrikaya gelmeye başladı.

SENDİKACILARA DESTEK

Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, Şube Yöneticileri, Bastemsilci ve işyeri temsilcisi 14 kişi Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. İfade işlemleri devam ediyor.

Sendikacilar PETKIM önünden darp edilerek gözaltına alındı. Şube Başkanı Oktay yere yatırıldı, ters kelepçe takıldı. Şube Yöneticileri ve sendikacilar önce Aliağa Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne, PETKIM işçileri, PETKIM ve TÜPRAŞ işyeri temsilcileri, Türk-İş'e bağlı Deriteks, Tez-Koop-İş 2 Nolu Şube, Petrol-İş İzmir Şubesi ve TES-İş 1 nolu şube başkanları, Genel-iş 5 nolu şube Aliağa Belediyesi işyeri temsilcileri, Emekli-Sen Şube Başkanı, Eğitim Sen ve Eğitim İş Temsilcileri, EMEP il ve ilçe yöneticileri, CHP ilçe yöneticileri ile ultrAslan taraftar grubu gelerek sendikacıların durumuna ilişkin bilgi alıp desteklerini belirtti.


Kaynak;Evrensel


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.