Timoşenko: Savaşa veda barışa merhaba..!

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santıos ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının son aşamasına gelindi. FARC gerilları tek tek kaydedilen 7 bin 132 silahı BM yetkililerine teslim etti.

Kolombiya hükümeti ve FARC bu günü Mesetas kentinde düzenlenen törenle kutladı. Kutlamalara Nobel barış ödülü alan Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono (Timoşenko) da katıldı.

Törende konuşan Timoşenko, silahların tesliminin FARC için bir son olmadığını, sadece 50 yılı aşkın bir zamandır devam eden silahlı ayaklanmanın sonu olduğunu hatırlatarak örgütün legal yollarla ve silahsız bir biçimde var olmaya devam edeceğini söyledi. Timoşenko "Savaşa ve silahlara veda, barışa merhaba. Bugün FARC'ın varlığı değil, silahlı direnişi sona erdi" diye konuştu.

"Kolombiya'yı başarısızlığa uğratmadık. Üzerimize düşeni yapıyoruz, bugün silahları bırakıyoruz" diyen Timoşenko, "Anlaşmalar kutsaldır, onlara uymak için imzalanmıştır. Barış anlaşması FARC için değildir, Kolombiya halkı içindir" dedi.

Törende Timoşenko'nun ardından konuşan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da "Barışımız gerçek ve geri döndürülemez" ifadelerini kullandı. "Silahları bırakmak yeni bir ülke olabileceğimizin sembolü" diyen Santos "Bugün çok özel bir gün, silahların sözlere dönüştüğü bir gün… En içten şekilde bugünü yaşamanın, bugüne ulaşmanın Kolombiya devlet başkanı olma zahmetine değdiğini söyleyebilirim" dedi.

Törende konuşan BM Kolombiya Misyonu şefi Jean Arnault ise 2016'dan beri iki taraflı ateşkese olan inancın tam olduğunu ve bunun sonucunda toplamda 7 bin 132 silah teslim aldıklarını söyledi.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 52 yıldır devam eden savaşı sona erdiren barış anlaşması Küba'da 25 Ağustos 2016'da imzalanmıştı.

FARC'ın Ağustos ayındaki kongrenin ardından partileşerek siyasi hayata katılması bekleniyor.

Barış anlaşması kapsamında eski FARC üyelerinin özel mahkemelerde yargılanması ve af ya da azaltılmış cezalar alması planlanıyor.

Ancak 3400 üyesinin hala cezaevinde olduğunu vurgulayan Timoşenko, mahkemelerin kurulmasının yavaşlığından şikayet etti.


Timoşenko "Hala birçok gerillanın, milisin ve FARC üyesi olmakla suçlanan destekçinin özel af kanunu çıktıktan 6 ay sonra cezaevinde olması çok kötü" ifadelerini kullandı.


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.