Yüzde 12'lik Enflasyon Yoksullarık Ekmeğini Küçülttü,..!

"Yaz geldi artık gıda fiyatları fiyatlar düşer, dolayısıyla enflasyon da düşer" beklentisi boş çıktı. Enflasyon yine yüzde 12'ye yakın çıktı. AKP yetkililerinin Avrupaya bile borç veren bir ekonomiye sahibiz yalanı birkez daha fos çıktı..

Gıda, giyim ve sağlıktaki yüksek enflasyon dar ve sabit gelirli vatandaşları iyice yoksullaştırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon oranını (tüketici fiyatlarını) yüzde 11.72 olarak açıkladı. Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 11.87'ye çıkmıştı. Bu rakam yıllık enflasyonda kısmi azalmaya işaret etse de enflasyon geçen aya göre yaklaşık yarın puan (yüzde 0.45) arttı. 2004 yılından bu yana en yüksek mayıs enflasyonu oldu. Ayrıca yılbaşından bu yana yani 5 aylık artış yüzde 6'yı aşmış durumda.

Yıllık enflasyon, kasım 2016'dan beri ilk kez düşüşe geçmiş olmasına rağmen yıl sonu için tek haneli rakamlara düşmesi zor gözüküyor. Dövizdeki düşüşe rağmen, üretici enflasyonu hâlâ yüzde 15'in üzerinde.

GIDA VE GİYİM YOKSULLAŞTIRDI

Gıda, ulaşım, sağlık gibi sektörlerdeki yıllık enflasyonun oldukça yüksek olması ağırlıklı olarak gelirini buralara ayıran işçi ve emekçileri yoksullaştırdı.

Gıdada yıllık enflasyon yüzde 16.91. Gıdada ilk 5 aylık enflasyon yüzde 10'u geçiyor. Yaz ayının gelmesiyle birlikte düşmesi beklenen, meyve, sebze ve gıda fiyatları ramazan ayının etkisiyle düşmedi.

Ulaştırmada yıllık enflasyon yüzde 15.81, sağlıkta ise yüzde 13.29 gibi yüksek oranda artış gösterdi.

Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar bir ayda adeta patladı. Giyim ve ayakkabı geçen aya göre yüzde 5.97 ile en yüksek artış gösteren ürün oldu.

MAAŞ VE ÜCRETLER ERİDİ GİTTİ

Ücret ve maaşlara 2017 yılı için yapılan zamlar 5 ayda adeta eridi gitti. İstatistik Kurumu 5 aylık (Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs aylarını kapsayan) enflasyonu yüzde 6.18 olarak açıkladı.Böylece enflasyon 3 milyon memura 6 ay için yapılan yüzde 3'lük zammı ikiye katladı.

Milyonlarca işçi ve BAĞ-KUR emeklisine yapılan 4.73'lük zam da aynı şekilde buhar oldu.

5 milyon asgari ücretliye yapılan yıllık yüzde 8'lik zam henüz erimemiş olarak gözükse de bu aldatıcı.

Çünkü asgari ücretlinin gelirinin üçte birini ayırdığı gıdada 5 aylık enflasyon yüzde 10.08 Gelirinin önemli bir bölümünü ayırdığı ulaşımda 6.86. Sağlıktaki 5 aylık enflasyonun oranı yüzde 9.68.

Bu rakamlar da gösteriyor ki...

Asgari ücretlinin gelirinin neredeyse tamamını ayırdığı harcama kalemlerinde 5 aylık enflasyon oranı ücrete yıllık yapılan yüzde 8'lik zammı şimdiden alıp götürmüş.

GELİR EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİ

Tütün ve alkol, vergi politikası sonucu fiyatı en yüksek artan ürünler arasında yer aldı.

Mayıs 2017'de enflasyon sepetinde yer alan 414 maddeden 272'sinin ortalama fiyatlarında artış yaşandı.

63 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 79 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Türkiye'de de gelir dağılımı hem sınıflar hem de bölgeler arasında eşit değil. Enflasyon oranı eşitsizliği daha da derinleştirmiş durumda. Mayıs ayında, ülke genelinde enflasyon, doğudaki illerde batıdaki illerden daha yüksek oranda arttı. Aylık en yüksek artış yüzde 1.24 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli'de oldu

İlk 5 ayda en çok enflasyon artışı yaşayan iller yüzde 7.71 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis civarı oldu.

Yıllık en çok enflasyon artışı yüzde 14.60 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesinde gerçekleşti.

ÜRETİCİ ENFLASYONU YÜKSEK

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.52, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7.74, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.26 oranında artış gösterdi. Üretici enflasyonu yüksek seyrederken önümüzdeki aylarda enflasyonun düşmesi zor gözüküyor.

TURLAR VE KURUSOĞANDA YÜKSEK ARTIŞ

Aylık olarak fiyatı en çok artanlar şöyle sıralandı: Umreye gidiş ücreti yüzde 30.18, yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar yüzde 21.60, yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar yüzde 19.64, kuru soğan yüzde 16.28, limon yüzde 14.98, kivi yüzde 12.66.

BİSAM: YOKSULUN ENFLASYONU DAHA YÜKSEK

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Mayıs 2017 Dönem Raporu'nun sonuçlarına göre TÜİK tarafından yüzde 11.72 olarak açıklanan aylık Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 12.55,yevmiyelilerde yüzde 12.16 olarak gerçekleşti. En yoksul yüzde 20'lik dilim için yıllık enflasyona yüzde 12.2 olurken en zengin yüzde 20'lik dilim için bu oran yüzde 11.73 seviyesinde kaldı.


Rapora göre asgari ücret geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 artış göstererek AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dâhil 1404 TL seviyesinde buna karşın enflasyon oranı resmi olarak yüzde 11.72 olarak gerçekleşti. Asgari ücret enflasyon karşısına alım gücünü bir yılda yüzde 3.4 seviyesinde kaybetti.


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.