‘ABD bağımsız Kürdistan’ı tek durumda destekler’

Federal Kürdistan Yönetimi'nin planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışma sürüyor. ABD'nin eski Irak ve Türkiye büyükelçisi Jeffrey, ülkesinin referandumu hangi senaryoda destekleyeceğini açıkladı.

ABD'nin eski Türkiye ve Irak büyükelçisi James Jeffrey, ülkesinin Federal Kürdistan Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin politikasını değerlendirdi. Jeffrey, Washington'ın şu an için birleşik bir Irak'a destek vermekten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Rudaw'dan Majeed Gly ile söyleşi yapan Jeffrey, ABD'nin bağımsız Kürdistan'ı destekleyip desteklemeyeceği sorusuna pragmatik bir yanıt verdi: "Demokrat, çoğulcu ve federal bir Irak'ın bütün petrol zenginliği ve bütün stratejik bütünlüğüyle birlikte uluslararası topluma entegre olması açısından bir şans olduğu sürece, Irak yeni IŞİD'in oyun sahası veya İran için ikinci bir Lübnan olmadığı sürece, ABD'nin bağımsız bir Kürdistan'ı olumlu karşılayacağını sanmıyorum."

Jeffrey, ABD'nin bağımsız Kürdistan'ı tanımasının diğer ülkelerdeki 'ayrılıkçılara' da benzer bir mesaj verecek olması nedeniyle de mümkün görünmediğini söyleyerek, "Eğer Irak karmaşa içine girerse, eğer İran Irak'ı bir diğer Suriye veya Lübnan'a dönüştürmeye çalışırsa, o zaman bunu yeniden konuşabiliriz. Fakat bu senaryo henüz gerçekleşmedi" dedi.


RSS Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.