Ankara Valiliği’nden Kızılay’da ‘süresiz’ eylem yasağı!

Ankara Valiliği, OHAL Kanunu'ndan aldığı yetkiye dayanarak yeniden eylem yasağı getirdi. Bu sefer süresiz yasak getiren Ankara Valiliği'nin dün ilgili kurumlara gönderdiği yazıda bir yandan basın açıklamasının temel hak ve özgürlükler arasında olduğu belirtilirken bir yandan bu hakkın kullanımının yasaklandığı ifade edildi.
Sendika.Org'un haberine göre, OHAL boyunca belli aralıklarla eylem yasakları koyan Ankara Valiliği, 3 Temmuz tarihli bir yazı ile süresiz eylem yasağı getirdi. Valiliğin açıklamasında eylem yapılması yasaklanan yerler şöyle belirtildi:
Çankaya ilçesi Atatürk Bulvarı Kızılay Kavşak'tan Ziya Gökalp Caddesi Mithatpaşa Caddesi kesişimi arasında kalan güzergah, Ziya Gökalp Caddesi Mithatpaşa Caddesi kesişiminden Mithatpaşa Caddesi Meşrutiyet Caddesi arasında kalan güzergah, Meşrutiyet Caddesi Mithatpaşa kesişiminden Meşturiyet Caddesi Atatürk Bulvarı kesişimi arasında kalan güzergah ile Meşrutiyet Caddesi Atatürk Bulvarı kesişiminden Atatürk Bulvarı Kızılay Kavşak arasında kalan (Yüksel Caddesi, Selanik Caddesi, Bayındır 2 Sokak, Konur Sokak, Ihlamur Sokak, Karanfil Sokak, Hatay Sokak) ve bağlayan yol üzerinde bulunan yerlerde çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından basın açıklaması adı altında (film gösterimi, çadır kurma, ateş yakma, açlık grevi/oturma eylemi vb.) toplantı ve gösteri yürüyüşü türünden eylem/etkinliklerin yapılmakta olduğu, bu durumun bölge esnafı ile vatandaşlar arasında korku ve panik ortamı oluşturduğu ve bu bölgenin marjinal gruplarca kazanılmış eylem alanı olarak görüldüğü, basın açıklaması adı altında düzenlenen her türlü eylem/etkinliklerin yapıldığı bu yerler ve çevresinde bulunan alanların, halkın yaya olarak yoğun bir şekilde kullandığı alanlardan/yerlerden olması sebebiyle katılımcı grup/şahıslar ile yayaların geçişi esnasında sözlü/fiziksel istenmeyen olayların yaşandığı, bu haliyle yukarıda sayılan eylem ve etkinlikler toplumun geniş kesimlerine sirayet potansiyeli taşıdığından toplumsal güvenliği tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir.
Ankara Valiliği, daha önce de belirli sürelerle eylem yasağı getirmiş ancak bu yasak Ankaralıların ısrarlarıyla delinmişti. Valiliğin eylem yasağında bu defa süre belirtmemesi dikkat çekti.
Valiliğin her türlü eylemi yasakladığı Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı, Nuriye ve Semih tutuklandığından beri gözaltında bulunuyor. Anıtın çevresinde ise sürekli çevik kuvvet ekipleri bekliyor. Bugün de (4 Temmuz) Yüksel Caddesi'ndeki direnişe polis saldırmış, beş kişi gözaltına alınmıştı. Polis benzer biçimde Ankara Valiliği'nin yasağını gerekçe göstererek SGK önünde eylem yapan Politeknik üyelerini de engellemeye çalışmıştı.

RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.