İki bombacıyla ilişkisi olan Gök'ün tahliyesine itiraz..!

IŞİD'in, 7 Haziran seçimleri arifesinde HDP'nin Diyarbakır mitingine yönelik gerçekleştirdiği bombalı saldırıya ilişkin davada, sanıklardan Burhan Gök'ün adli kontrol hükümleri dahi uygulanmadan tahliye edilmesi tartışma yarattı. Saldırının mağdurlarının avukatları, IŞİD'in iki bombacısıyla ilişkisi olan bu ismin tahliyesine itiraz etti.
HAKKINDAKİ DELİLLERİN TAMAMI İNCELENMEDİ
Tahliye edilen Burhan Gök ile ilgili telefon kayıtları dahil henüz incelenmeyen deliller bulunuyordu. Peki Burhan Gök kimdir? "Örgüt üyeliği, Suriye'ye örgüt için eleman gönderme, HDP mitinginin bombacısı Orhan Gönder'e saklanacak yer temin etme" gibi birçok suçlamayla yargılanan sanık Burhan Gök, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 34 kişinin hayatını kaybettiği havalimanı saldırısını düzenleyen Ibrahim el Bakraoui'yi Suriye'ye geçirmeye çalışırken yakalanmıştı.
14 Haziran 2015'te gerçekleşen bu gözaltı olayında Burhan Gök, Mustafa Kılınç ve Samir el Amri adlı kişiyle birlikte 34 HJ 4387 plakalı araçla Antep'teki Perilikaya Parkı'na geldi. Daha sonra aynı araca Suriye'ye geçirilmek üzere kendilerini bekleyen El Bakraoui ve Levent Kılınç bindi. Söz konusu aracı durduran polis, 5 kişiyi gözaltına aldı. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda bombacı Orhan Gönder'in de aynı araçla, saklandığı pansiyona götürüldüğü ortaya çıktı. Mahkemeye çıkarılan 5 kişiden Gök ve Kılınç tutuklandı. Suriye'ye gitmek için kente gelen El Bakraoui, El Amri ve Levent Kılınç ise haklarında delil olmadığı iddiasıyla serbest bırakıldı. Bakraoui ve Amri için ülkelerinin büyükelçiliklerine aynı gün "IŞİD üyeliği" şüphesiyle yakalandıkları bildirildi, bir süre sonra ülkelerine haber verilerek sınırdışı edilmelerine karar verildi. Sınır dışı edilen Bakraoui, 22 Mart 2016'da Brüksel'de havalimanında bombalı saldırı düzenledi. Saldırıyı IŞİD üstlendi.
SUÇÜSTÜ YAKALANDI, TUTUKLANMALI
HDP Diyarbakır mitingi saldırısı davasının avukatları, Burhan Gök'ün serbest bırakılmasına itiraz etti. Mahkemeye iletilen itiraz dilekçesinde, savcının Gök'ün tutukluğunun devamına karar verilmesini istediğine ve sanık hakkındaki delillerin tamamının henüz toplanmadığına dikkat çekildi. Sanık Gök'ün 16 Haziran 2015 tarihinde diğer sanıklardan Mustafa Kılınç ile beraber suç üstünde yakalandığı belirtilen itiraz dilekçesinde, birlikte yakalandığı yabancı şahıslardan birisinin İbrahim el Bakraoi olduğu hatırlatıldı.
Dilekçede, "İbrahim El Bakraoui bu olaydan sonra sınır dışı edilmiş ve 22 Mart 2016'da Brüksel'de 34 kişinin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştirmiştir. Burhan Gök bu şahsı Gaziantep'te teslim alarak sınırdan geçirerek İŞİD'e ulaştırmak üzere iken suçüstü yakalanmıştır. Bu hususu kamuoyunda da yer almıştır" denildi.
YAKALANMALARI SURİYE'YE BİLDİRİLDİ
İddianamede yer alan telefon tapelerinde, Burhan Gök ve İbrahim El Bakraoui'nin aralarında bulunduğu 5 kişinin yakalanması "IŞİD'in Türkiye sorumlusu" olduğu belirtilen İlhami Balı'ya bildirildiği de ortaya çıkmıştı. Davanın tutuklu sanıklarından İsmail Korkmaz'ın, Gök ve diğer 4 kişinin yakalandığı gün Balı ile yaptığı telefon görüşmesi şöyle:
- İsmail Korkmaz (İ.K.): Şimdi bunlar iki kişi parkta demiş, şöyle bir oyalanalım demiş, tamam mı iki kişi misafirlerden, parkta istihbarat gelmiş, anlatabildim mi abi?
- İlhami Balı (İ.B.): Yani diğerlerini almamışlar.
- İ.K.: Diğerini hayır, diğerlerini almamışlar. O iki kişi parka girmiş, bizim arkadaşlar onlarla konuşurken polis gelmiş, istihbarat gelmiş.
- İ.B.: Diğerleri geliyor mu yani?
- İ.K.: Evet geliyor abi, sen Erolla alaka kur. Allah rızası için. Köye yaklaşmış, köye köye.
İSMİ GEÇİYOR
İsmail Korkmaz 2 gün sonra yine İlhami Balı ile yaptığı telefon görüşmesinde tutuklananlar olduğunu, Orhan Gönder'in "İlhami Balı'da talimat aldım" şeklinde ifade verdiğini söylüyor. Korkmaz'ın konuşması sırasında bahsettiği Burhan isimli kişinin Burhan Gök'ün olabileceği belirtiliyor. Sözkonusu tapede "Aynısı oldu, şirketin üzerine mal ediliyor olay. Avukat dedi ki zor çıkartırız, hani yazık günah değil mi? O yakalanan muhacirler de (Bakraoui ve El Amri'yi kast ediyor) Arabın adına yazık günah değil mi abi? Ben gideyim, bu Burhan'ın ailesine söyleyeyim olayı. Kim yaptırıyor, gitsin tövbe etsin." deniliyordu.
Evrensel

RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.