Surda Yıkıma ve kayyuma karşı müzik..!

ARTI GERÇEK- Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki yıkım ve kayyum atanmasının ardından yaşanan işten çıkarmalar çocukları da mağdur etti. Kimisinin Sur'da olan evi yıkılmış, kiminin ise babası kayyım tarafından işten çıkarılmış. Yaşları 7 ile 12 arasında değişen çocuklar, sanat sokağı ve ofis semtinde ya mendil satıyor ya da boyacılık yapıyordu. Dar gelirli ailelerine az da olsa destek sunmaya çalışan ilkokul öğrencileri olan bu çocuklar bu kez farklı bir alana yöneldi.

Sanat sokağında 12 yaşındaki Merwan'ın etrafında toplanan Sur ve kayyım mağduru çocuklar, Kora Deré ismini verdikleri bir grup kurarak, Kürtçe ve Türkçe ezgilerle sokak müziği yapmaya başladı.

Yer Diyarbakır, çocuklar da Sur ve Bağlar'dan olunca ezgiler de haliyle siyasi içerikli oluyor. Halaya da uyumlu olan Ferhat Tunç'un 'Özgürlük Mahkumları' eseri ise grubun olmazsa olmazı. Çocuklar, Sanat Sokağı müdavimlerinin ilgi odağı oldu. Mervan grubun solisti. Darbuka ile söylediği ezgilere ritim de tutturan Mervan, kimi zaman muhalif ezgiler de söylüyor. OHAL'in uygulandığı, neredeyse her gün gözaltı operasyonlarının sürdüğü Diyarbakır'da sokakta siyasi içerikli muhalif ezgilerin seslendirilmesi haliyle çocuk da olsa sorun oluşturuyor.

'Seslendirdiğin ezgilere polis sorun çıkarmıyor mu' diye sorduğumuzda Merwan gülerek, "Çıkarmazlar mı? Vallahi polis geldiğinde kaçıyorum. Onlar gittiklerinde tekrar çalmaya başlıyorum" cevabını veriyor.

Grubu oluşturan Merwan. Yaklaşık 4 aydır sokaklarda şarkılar söylediğini anlatıyor. Babasının işsiz kalmasının ardından sokak müziği yapmaya başladığını anlatan Merwan, "Babam belediyede sulama işinde çalışıyordu. Kayyum geldi, işten çıkardı. Ben de buralarda şarkılar söyleyip, aileme destek olmaya çalışıyorum" diyor.

Grupta, Sur'da sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan çatışmalardan sonra evleri yıkılan çocuklar da bulunuyor. Yıkımdan sonra Bağlar'a taşındıklarını ifade eden çocuklar, "Daha önce burada mendil ve sakız satıyorduk. Merwan o zaman tek başına çalıp söylüyordu. Biz de halaylar çekerek Merwan'a dahil olduk. Bizi dinleyenlerin verdiği paraları aramızda bölüşüyoruz. Herkes ailesine destek vermeye çalışıyor" diyor. 
RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.