TUTUKLULARA DARP, AİLELERE ÇIPLAK ARAMA: SİZ TERÖRİSTSİNİZ ÜLKEMİZDE DEFOLUN GİDİN.!

Cezaevlerindeki hak ihlalleri artarak devam ediyor. İhlallerin yaşandığı cezaevlerine Amasya E Tipi Kapalı Cezaevi de eklendi. Cezaevindeki siyasi tutuklular gardiyanlar tarafından darp ve tehdide maruz kaldı. Tutukların yanı sıra görüşe giden aileler de yaşanan saldırıdan nasibini alırken, darp edilen tutuklular Tugay Üstüntaş, Zülfü Binbir, Seyfettin Yaşa, Fethi Yaşa ve yakınları, cezaevinde yaşadıklarına dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvuruda bulundu.

Hem tutsaklar hem aileler darp edildi

Tutuklu Zülfü Binbir'in eşi Filiz Binbir, cezaevinde yaptıkları görüşmenin ardından aileler daha içerdeyken gardiyanların tutuklulara saldırdığını söyledi. Gardiyanlara karşı çıkan ailelerin de darp edildiğini belirten Binbir, "Gardiyanlar ailelerimizi darp edip, hakaretler ve küfürler savurdular. Darp ederek dışarı attılar. Dışarı çıkan aileler çevik kuvvet tarafından gözaltına alınıp ifadelerine başvuruldu. Ertesi gün yani Cumartesi eşim bizi telefonla arayarak aynı şekilde kendilerinin de gardiyanlar tarafından darp, hakaret, küfür ve tehditlerde bulunduklarını söyledi. Eşimin ayağında platin olmasına rağmen yerden sürükleyip darp etmişler" dedi.

Tutukluların "Ya kurallarımıza uyacaksınız ya da hepiniz öleceksiniz, sizi ve partinizi yok edeceğiz" gibi tehditlere maruz kaldıklarını da söyleyen Binbir, eşinin can güvenliğinden endişe ettiğini belirtti.

Görüşçüye çıplak arama tutukluya darp!

Tugay Üstüntaş'ın babası Gazal Üstüntaş da, oğlunun 4 yıldır Amasya E Tipi Cezaevi'nde kaldığını ve 7 Temmuz günü yaptıkları görüş esnasında gardiyanlar tarafından çıplak arama ve hakarete maruz kaldığını söyledi. Görüş yapıldıktan bir gün sonra ise oğlunun telefonla kendilerine ulaştığını ifade eden Üstüntaş, "Görüş bittikten sonra gardiyanlar tarafından kaldıkları kısım basılmak suretiyle işkence yapıldığını belirtti. İşkenceden kaynaklı vücutlarının çeşitli yerlerinde işkence izi, morluklar olduğunu söyledi. İşkenceden sonra hastane veya revire götürülmediğini söyledi. Şuan hayati tehlikelerinin söz konusu olduğunu, müdürünün kendilerini tehdit ettiğini en son işkencenin de müdürün emriyle yapıldığını söyledi. Oğluma işkence uygulayan, hakaret eden müdür ve gardiyanlardan şikayetçiyim" diye konuştu.

'İşkenceden sonra hastane veya revire götürülmediler'

Seyfettin Yaşa ve kayını Fethi Yaşa'nın da aynı cezaevinde tutulduğunu belirten Üstüntaş, onların da görüş sonrası işkenceye maruz kaldığını söyledi. Kendisine telefonla ulaştıklarını belirten Üstüntaş, "İşkenceden sonra hastane veya revire götürülmediğini söyledi. Şuan hayati tehlikelerinin söz konusu olduğunu, müdürün kendilerini tehdit ettiğini, en son işkencenin de müdürün emriyle yapıldığını söyledi. Oğluma işkence uygulayan, hakaret eden müdür ve gardiyanlardan şikayetçiyim. Ayrıca 7 Temmuz'da açık görüşte eşimin bahsettiği hukuksuz ve hakaretler hakkında müdürle görüşmek istedik. Müdür görüşmek istemediğini söyledikten sonra hakaret etti. Eşime ve kayınpederime işkence uygulayan, hakaret eden müdür ve gardiyanlardan şikayetçiyim" diye belirtti.

Annesinin gözü önünde darp ettiler

Oğlu 4.5 yıldır Amasya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklan Nevin Tanrıverdi ise, açık görüşte oğluna işkence yapıldığını kendi gözleri ile gördüğünü söyledi. Oğlunun görüşte cezaevi müdürünün 2 yıl önce Muş'tan geldiğini ve geldiği günden beri tutukluları kötü muamelede bulunduğunu aktardığını kaydeden Tanrıverdi, son olarak müdürün tutukluları tehdit ettiğini belirtti. Görüşme esnasında "ince arama" yapıldığını ve rahatsız edildiğini söyleyen Tanrıverdi, "Gardiyanların ve jandarmanın tutumu ailelere insanlık dışı ve baskı kurma amacıyla tacize varan uygulamalar yaptılar. Oğlum da ziyaret esnasında bizim gözümüzün önünde çoraplarına kadar soyup onur kırıcı davranmaya çalıştılar. Görüşmede oğlum müdürün kendilerini ölümle tehdit ettiğini ve 'Ya dediklerimizi uygulayacaksınız ya da öldürürüm' dediğini söyledi. Ayrıca her görüş sonrasında onur kırıcı şekilde çorap, ayakkabılarına kadar çıkarıldığını ve hakaret edildiğini söyledi" dedi.

Cezaevi müdüründen ailelere: sizler teröristsiniz!


Görüşün ardından 9 tutsağa gardiyanlar ve cezaevi müdürünün fiziki işkence uyguladığını öğrendiğini aktaran Tanrıverdi, gardiyanların tutsakların boğazını sıkarak nefessiz bıraktığını ve daha sonra 50-60 kişilik gardiyan grubunun tüm tutuklulara işkence yaptığını kaydetti. Tutukluların vücudunda işkence izlerinin halen mevcut olduğunu belirten Tanrıverdi, şöyle devam etti: "Hukuksuzluk ve hakaretler hakkında müdürle görüşmek istedik. Müdür görüşmek istemediğini söyledikten sonra 'sizler teröristsiniz, ben teröristlerle görüşmek istemiyorum, ülkemizden defolun' dedi. Biz bu hakarete karşı çıkınca polisleri çağırdılar. Hakaretler yetmediği gibi polislere bizi 'terörist' diyerek saldırttı. Eşime ve kayınpederime işkence uygulayan, hakaret eden müdür ve gardiyanlardan şikayetçiyim." 


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.