281. F Oturması eyleminde hasta tutsak Meryem Soylu’nun serbest bırakılması istendi...!

281. F Oturması eyleminde hasta tutsak Meryem Soylu'nun serbest bırakılması istendi. Galatasaray Meydanı'ndaki eylem öncesi polis "Nuriye ve Semih adı geçmeyecek" dayatmasını sürdürdü. Eylem, saat 13.30'da "Tedavi haktır engellenemez!", "Onursuz arama işkencesine son!", "OHAL işkencesine son!" sloganlarıyla başladı. İlk olarak, Cumartesi Anneleri'nden, oğlu 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hanife Yıldız yazdığı bir şiiri okudu. Şiirde güncel baskı ve yasaklardan, tek adam diktatörlüğünden bahsedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Selma Erdoğlu, baskı ve yasakların arttığına değinen kısa bir konuşma yaptı. Geçen hafta Beşiktaş'ta Nuriye ve Semih için yapılan eylemi kast ederek polis terörüne dikkat çeken Eroğlu, sistematikleşen işkenceye değindi.

Meryem Soylu'nun kızı da annesinin tutuklanmadan önce de hasta olduğunu, hapishane koşullarında tedavisinin yapılmadığını söyleyerek serbest bırakılmasını istedi.

"İşkence sistematikleşti"

Taylan Bekin tarafından okunan açıklamada ise sermaye devletinin sistematik olarak işkence yaptığı söylenerek, mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi. Hapishanelerde de tecrit, yayın yasakları, işkence, tedavinin engellenmesi, sürgün sevklerin arttığı belirtilen açıklamada sağlık sorunu olmayanların da hapishanede hastalandığı ifade edildi. '80 darbesi sonrası tutsaklara dayatılan tek tip elbisenin '84 ölüm orucu ve fiili direnişlerle boşa düşürüldüğü belirtilerek, bugün dayatılan tek tip elbise uygulamasının da kabul edilemez olduğu ifade edildi.

"Soylu'nun tedavisi yapılmıyor"

2011'de tutuklanan ve 4 hapishane değiştiren, 58 yaşındaki "barış annesi" Meryem Soylu hakkında ise şu bilgiler verildi: "Hapishanelerin ağır koşulları karşısında daha öncesinde de var olan hastalıklarına yenileri eklenerek ağır sağlık sorunları oluşmuştur. Meryem Soylu kalp, tansiyon, mide ve bronşit hastasıdır. Sincan'da 2 yıl tek kişilik hücrede tutularak ağır tecrit uygulanmıştır. Birçok defa hastaneye kaldırılmasına rağmen ailesi hapishane idaresi tarafından bilgilendirilmemiştir. 2015'te Darıca Farabi Hastanesi'nde safra kesesi ameliyatı olmuş, ameliyat sonrası tedavisi hastanenin bodrum katında güneş girmeyen izbe bir odada yatağa kelepçeli olarak yapılmıştır. Hapishanenin yemekleri sağlık sorunlarına göre çıkmamaktadır. Bu yemekler Meryem Soylu'nun sağlık sorunlarının daha da kötüleşmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenememektedir."


Açıklamanın devamında Soylu'nun tedavi olabilmesi için serbest bırakılması istendi. Eylem de sloganlarla sonlandırıldı


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.