ANNE VE ÇOCUKLARIN İŞKENCE EVİ...!

Yüzlerce çocuk, anneleri ile birlikte cezaevlerinin ağır koşullarına mahkum ediliyor. Son üç ayda tutsak çocukların sayısı ise, yüzde 31 artarak 668'e yükseldi

HAL ile birlikte yaşamın her alanı zindana çevrilirken, karakollar ve cezaevleri, kadın ve çocuklar için işkence merkezlerine dönüştü. Hamile kadınlar ya günlerce gözaltında tutuluyor ya da yeni doğum yapmış kadınlar hastanelerde gözaltına alınıyor. Yüzlerce kadın ise, çocukları ile birlikte cezaevinde. Son olarak sokak ortasında "kesinleşmiş cezası" olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne gönderilen Licê Belediyesi Eşbaşkanı Rezan Zuğurli de, 15 aylık bebeği ile birlikte tutsak edildi.

Yasaya rağmen

Kanunda açıkça "Hamile olan ya da doğum yapmasının üzerinden 6 ay geçmemiş kadınlar hakkındaki hapis cezasının infazı geri bırakılabilir" ibaresi yer almasına rağmen son süreçte birçok kadın gözaltına alındı. Özellikle cemaate yönelik yürütülen soruşturmalarda cemaat üyesi oldukları iddia edilen birçok kadın, doğum yapar yapmaz gözaltına alındı. Gelen tepkiler üzerine serbest bırakılsalar da soruşturmaları halen sürüyor.

Hem anneye hem bebeğe ceza!

Bu hukuksuz uygulama ile hem anne hem de çocuk cezalandırılırken, yeni doğum yapmış kadının hijyenik bir ortamda değil de cezaevinde olması, anne ve bebek açısından büyük riskler taşıyor. Aynı zamanda hamilelik döneminde bir kadının gözaltına alınması ya da tutuklanması nedeniyle yaşatılan stres, hem anne hem de bebeğin sağlığına zarar veriyor.

668 tutsak çocuk!

Cezaevlerinde nisan ayında anneleriyle birlikte kalan çocuk sayısı 560 iken, son 90 günde 108 çocuğun daha anneleriyle beraber cezaevine girmesiyle bu sayı 668'e ulaştı. Bu verilerle ile birlikte, 1 yaşını doldurmadan cezaevine giren çocuk sayısında yüzde 31 artış oldu.

Derisi soyuldu

Öte yandan anneleri ile birlikte tutsak edilen çocukların büyük bir çoğunluğu ise, cezaevi koşullarında sık sık hastalanıyor. Geçtiğimiz günlerde Aksaray Cezaevi'nde annesiyle birlikte tutsak edilen 7 aylık bir bebeğin hijyenik olmayan koşullardan dolayı derisi soyulurken, Annesi Gülistan Diken Akbaba ile Maltepe Cezaevi'nde kalan bir yaşındaki Miraz bebek ise, hastalanarak hasteneye kaldırılmıştı. Mersin'de annesi Betül Selçuk ile birlikte tutsak edilen 8 aylık Selim bebeğin ise, gözünden ameliyat olması gerekiyor.

İşkence merkezine gönderildi

Mersin'de 5 Ağustos'ta Toroslar ilçesinde 9 aylık hamile Remziye Baskak, gözaltına alındı. Hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesi ile gözaltına alınan Baskak, tutuklanarak son süreçte işkencelerle sık sık gündeme gelen Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Baskak, 15 Ağustos'ta avukatlarının infazı 6 ay geri ertelenmesi talebi ile tahliye edildi.

Günlerce gözaltında kaldı

3 Temmuz'da ise, İzmir'de ev baskınlarında 9 aylık hamile Zara Koç gözaltına alındı. Koç, sancıları olmasına rağmen 15 gün boyunca gözaltında tutuldu. Koç, insan hakları örgütleri ve temsilcilerinin çağrıları üzerine, 17 Temmuz'da serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra konuşan Koç, yaptığı açıklamada, günlerce sorgulandığını ve sancıları olduğunu belirtmesine rağmen ayakta bekletildiğini ifade etti.


Dilhan Yılmaz/Amed-Şûjin

RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.