Arzum Onan, Cumartesi Anneleri heykelini anlattı..!

'Vermek istediğim mesaj çok basit: Hukuksuzluğun ve adaletsizliğin bu topraklarda kök salmasına karşı durmak.'

Cumartesi Anneleri heykeliyle adından söz ettiran Arzum Onan, "Vermek istediğim mesaj çok basit: Önce insan, sonra da kadın ve anne olarak, hukuksuzluğun ve adaletsizliğin bu topraklarda yerleşmesine, kök salmasına karşı durmak" de

Birgün Gazetesi'nden Meltem Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Arzum Onan, 13 yıl önce başladığı heykel yapımının artık kendisi için bir yaşam şekli olduğunu söyledi. Onan, Cumartesi Anneleri'ni yaparken nasıl bir duyguyla yola çıktığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bunu anlamak, içselleştirmek ve şüphesiz destek vermek için anne olmaya da, sanatçı olmaya da ihtiyacımız yok. Hak ve özgürlükler kimsenin kimseye lütfu değildir. Adı üstünde hak ve özgürlüklerdir. Evrenseldir ve vicdanı olan, adalete inanan, bekleyen herkesi de bağlar ve doğrudan ilgilendirir. Ben de vicdani duygularım ve sorumluluklarım gereği çalışmalarıma aktarıyorum şüphesiz.. Vermek istediğim mesaj çok basit: Önce insan, sonra da kadın ve anne olarak, hukuksuzluğun ve adaletsizliğin bu topraklarda yerleşmesine, kök salmasına karşı durmak…"

Onan, 'Kendinize mesele ettiğiniz başka ne gibi konular var bugünün Türkiyesi'nde?' sorusunu ise şöyle yanıtladı:


"İnsan hak ve özgürlüklerine saygı; bunun için yasal teminatın sağlanması ve gözetilmesi; herkes için hukuk ve adalet beklentisi; tüm canlıların ve doğanın gelecek kuşaklar adına bize emanet edilmiş olduğunun bilincinde olmak gibi konularımız var. Toplumun ağırlıklı ortalaması, böyle dertleri "Tuzu Kuru" olanların derdi sanıyor ve çok yanılıyor. Tuzu kuruların böyle dertleri yok! Paranın üstünde oturanların birçoğu – elbet istisnaları vardır – böyle duyarlılıklara kapalıdır bile! Bu türden kaygılar, seslenmeler, sahiplenmeler, ancak toplumun ortak duyarlılığından geçerek anlam bulur. Muasır medeniyet seviyesine başka türlü ulaşılamıyor. Ama yozlaşmış insan için bu çabalar bir anlam ifade etmiyor tabii. Işte o nedenle ki, binlerce yıl öncesinden uygarlıkların beşiği olan Ortadoğu'nun durumu ortada. Elbette bir çok bileşeni var sorunların ve en önemli neden de emperyalistlerin kurgusudur. Işte bu yüzden trajedi bir türlü bitmiyor, bitemiyor."


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.