Dersim’deki Orman yangını İzmir’de protesto edildi..!

Dersimde günlerdir devam eden orman yangınını protesto etmek için Dersim Dernekleri, İHD, TMMOB'nin çağrısıyla saat 12.00'de eski Sümerbank önünde toplanıldı.
Dersim Dernekleri adına okunan basın metninde, Dersim'deki orman yangınlarının devam eden operasyonlarla birlikte imha ve inkar politikasının bir parçası olduğu söylendi. "Daha önce de defalarca ormanlarımız yakıldı bir kez daha ormanlarımız yakılarak coğrafyamız yaşanmaz bir hale getirilmek istenmektedir" denerek önceki yıllarda olduğu gibi, yangını söndürmek isteyen Dersimlilerin de kolluk güçleri tarafından engellendiği belirtildi.
Basın açıklamasının devamında "Devlet ve rantçı sermaye elbirliği halinde Dersim'i öldürüyorlar. İşte bunun içindir ki, yangını söndürmek yerine yangının genişleyerek devam etmesine seyirci kalınıyor. Bu yangınla sadece Dersim yaşanmaz hale getirilmiyor, hayvanların yaşam alanları ve bitki türleri de yok edilmektedir" denildi. Açıklama şu vurgularla noktalandı:
"Dersim halkı; ormanları yakılarak, barajlarla kuşatılarak, siyanürlü altın faaliyetleri geliştirilerek ve köyleri boşaltılarak terbiye edilmesine sessiz kalmayacaktır. Biz Dersimliler, gerilim politikalarının, doğanın tahribinin, inançsal ve etnik asimilasyonun ve operasyoncu siyaset tarzının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Orman yakmalara, köy boşaltmalara, barajlara, HES'lere, ormanların ev sahibi hayvanların kovulmasına HAYIR diyor ve tüm Türkiye'den bu konularda dayanışma istiyoruz."
Eylem, HDP milletvekili Müslüm Doğan'a söz verilerek devam ederken Doğan konuşmasında, "Dersimdeki orman yangı yaşamı yok ediyor. Yalnızca Dersim yanmıyor, bu ateş tüm Türkiye'yi saracak" diyerek bir halkın kültürünün, yaşamının ve her şeyinin yok edilmek istendiğine dikkat çekti.
Doğan'ın konuşmasının ardından eylem sona erdi

RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.