SERHAT ABLUKAYI KIRDI..!

HDP'nin başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 3'üncü ayağı Wan'da yoğun engellerle başladı. Sabah saatlerinden itibaren yurttaşların geldiği HDP il binasını TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet otobüsleriyle ablukaya alan polis, kitlesel yürüyüş yapılmasını engelledi. Engellemeye, "Vicdan ve adalet" sloganları atarak tepki gösteren bir yurttaş polislerce gözaltına alındı.
Engelleme üzerine HDP'li vekiller Musa Anter Barış Pakı'na doğru yürüyüşe geçti. Polisin "Alkış çalmak yok" tehditlerine rağmen vekiller yol boyunca alkışlarla karşılandı.
Bariyerlerle çevrilen parka ulaşan vekiller, alkışlar eşliğinde nöbetin tutulacağı alana geçti. Alkış çalan bir yurttaş da parkın girişinde tartaklanarak gözaltına alındı. Parka basın mensuplarının alınmaması üzerine grup toplantısı gecikmeli başladı. HDP Sözcüsü Osman Baydemir'in açılış konuşması yaptığı toplantıda Kandıra 1 No'lu T Tipi Cezaevi'nde bulunan HDP eski Eşbaşkan ve Wan Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın gönderdiği mesajın okunmasının ardından açıklama yapan HDP sözcüsü Osman Baydemir, polisin engellemelerini kınadı. Baydemir, "Vicdan ve adaleti barikatlar ile engellemeye çalışıyor. Bizler durmayacağız, faşizmi durduracağız. Özgürlük ve adalet tesis edilene kadar durmayacağız. Vicdanlar susarsa, adalet tecelli olmazsa, bugün dayatılanlar daha fazla can kaybına yol açacak. İnsanların daha fazla acı çekmesine yol açacak. HDP bunu yapıyor. Legal siyaset kanallarının yegane yolu olan vicdan ve adalet hareketini başlatıyor"
Meclis'nin imajı 5 trilyonluk araba
Dün mahkemesi görülen partinin eski sözcüsü Ayhan Bilgen'in tutukluluk haline de dikkat çeken Baydemir, "Ayhan Bilgen bir insan hakları savunucusudur. 28 Şubat'ta mazlumların yanındaydı, Cizre'de insanlar diri diri yakılırken insanların yanındaydı. Bugünde mazlumların sözcüsüdür, insan vicdanının ta kendisidir. Devam eden bir yargılamanın tutuklu sanığıdır. Ayhan Bilgen İskilivli Atıf Hoca gibidir, hiç söylemediği sözden dolayı tutukludur" dedi. TBMM başkanı İsmail Kahraman'ı da eleştiren Baydemir, "TBMM başkanı ne yapıyor, meclisin itibarını 5 trilyonluk arabalar ile kurtarmaya çalışıyor. Siz meclisin itibarını 5 trilyonluk araba ile kurtaramazsınız. Meclisin itibarı Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklandığında yerlerde sürüklendi" dedi.
Susmayacağız
Tutuklu Wan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya dahil ilçe belediye eş başkanlarının isimlerini tek tek sayan Baydemir, şöyle devam etti: "Halkın belediye başkanını cezaevine koymak kimin haddine düşmüş. Bu faşist rejimin, milletin iradesine zerre saygısı yok. Halkın seçilmişlerinin tek bir tanesi cezaevinde oluncaya kadar susmayacağız, durmayacağız ve faşizmi durduracağı" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı yapan Baydemir, "AKP Genel Başkanı'na çağrı yapıyorum, siz değil miydiniz askeri vesayete karşı olan, Avrupa Birliği'ne gireceğiz, yoksulluk ile mücadele edeceğiz. Siz değil miydiniz, OHAL ile mücadele edeceğiz. Kürt coğrafyası sıkıyönetim koşularında yönetiliyor" dedi.
Cuntanın yapamadığını yapmak
Tek tip elbise uygulamasına da değinen Baydemir, "Erdoğan Guantanamo uygulamasını getiriyor ve bunun müjdesini veriyor. 12 Eylül'de tek tip elbisenin nelere yol açtığını bu ülke iyi biliyor. Bunun adı işkencedir. Cuntanın yapamadığı darbeyi gerçekleştirdiniz, insanlık mücadelesi veren tüm aktörleri cezaevi işkencehanesinde toplama çabasındasınız. Bu kaybedilişin resmidir. Tek tip elbiseye Rahmi Yıldırım'ın bir beyanı var; 12 Eylül'de tek tip elbise ile mahkemeye getirilenler, çamaşırlarını yırtıp iç çamaşırları ile kaldılar. Tek tip elbise işkence aracı olmuştur" dedi.
Wan ile buluşacağız
7 gün boyunca Musa Anter parkında olacaklarını belirten Baydemir, "Gün gün, vicdanın ve adaletin dalgalarını yükselteceğiz. Bu dalgalar Mezopotamya ve Anadolu'ya vuracaktır ve birlikteliğin tohumları yeşerecektir. Bu bariyerler, Wan halkının vicdanları ile buluşmaya engel olmayacaktır. Türkiye toplumuna dayatılan bu deli gömleğini yırtacağız. Baydemir'in grup konuşmasının ardından vekiller ve parti yetkilileri, durum değerlendirmesi yapmak üzere toplandı.
WAN/dihaber

RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.