Güney Kürdistanda Bağımsızlık Referandumunu Yaptırmamak İçin Kerkükte Provokasyon..!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gelecek pazartesi 25 eylül günü düzenlemekte istediği bağımsızlık referandumunu engellemek için özellikle TC'nin desteğinde Kerkükte provokasyona kalkışıldı ve bir Kürt yaşamını yitirdi. Bütün faşist gerici güçler Kürtlerin kendi kaderleirni kendi elleirni alma girişiminin karşısında duruyorlar.

İrandan Türkiyeye Iraktan Suriyeye ve emperyalistlere kadar hemen tüm güçler Güney Kürdistanda Kürtlerin eğilim yoklamasından öteye geçmeyecek olan bağımsızlık referanduma azgınca saldırıyorlar ve Barzani yönetimini tehdit ediyorlar. , Bağımsızlık referandumunun yaklaşması başta Kerkük'ü karıştırdı. Statüsü tartışmalı, petrol zengini Kerkük kenti, referanduma katılma kararı eşliğinde krizin parçası haline gelirken önceki gece çatışmalara sahne oldu.

Irak Türkmen Milliyetçi Hareketi ofisleri önündeki çatışmalarda bir Kürt'ün ölmesi üzerine gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kerkük üzerinden etnik savaş başlamasına dair endişeler de büyüdü. Irak Türkmen Cephesi'nin Kerkük yetkilisi Muhammed Seman Kenan, önceki akşam Kürt bayrakları taşıyan motosikletli saldırganların Türkmen ofisine ateş açması sonucu korumaların yanıt verdiğini, saldırganlardan birini öldürüp üçünü ağır yaraladığını anlattı. Birkaç saat sonra öldürülen saldırganın kardeşinin de olduğu bir polis devriyesinin bir başka Türkmen ofisine saldırması üzerine yine çatışmalar çıktığını, ancak etnik olarak karışık bir güvenlik gücünün bölgeye gelmesiyle çatışmaların sona erdiğini söyledi.

Polis konuşlandı

Kürt yetkililere göreyse referandumu kutlayan konvoylar geçerken Türkmen ofislerinden ateş açılması sonucu bir kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Önceki gece Kerkük'e çok sayıda polis konuşlandı. Tüm etnik grupların temsil edildiği bir komitenin olayları soruşturduğunu duyuran Emniyet Müdürü Tuğgeneral Hattab Ömer, "pervasız heyecanlı gençleri" sorumlu tutarken gözaltılardan söz etti.

Kerkük Polis Sözcüsü Albay Kamil Weysi ise Türkmen Milliyetçi Hareketi'nin binasından ateş açan 9 kişinin (korumanın) savcılık kararıyla gözaltına alındığı duyurdu. "Ateşin açıldığı Türkmen binası kapatılmadı. Aksine onları biz koruyoruz" ifadesini kullanan Weysi, gece sokağa çıkma yasağını yalanlasa da kontrol noktalarında araçlara kimlik kontrolü açıkladı. Mesai saatleri dışında silahlı kişilerin makam, rütbesine bakılmaksızın gözaltına alınacağı uyarısı da yayımlandı.

Neçirvan Barzani: Sınır Bağdat'la belirlenecek

Kürt, Türkmen, Arap, Keldani ve Süryanilerin yaşadığı Kerkük, IKBY'nin içinde olmamasına karşın, 2014'te IŞİD'le savaşın başlamasından beri fiilen peşmerge kontrolünde. Irak Türkmen Milliyetçi Hareketi "Irak merkezi hükümetinden Kerkük'ün durumuna acilen el koymasını talep ediyoruz, yoksa durumun çok daha vahim olacağı aşikar" çağrısı yaptı. Dün Russia Today'e konuşan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ise referandumun ertelenmesine dair alınmış bir kararın olmadığını, ABD Temsilcisi Brett McGurk'e bunun doğru tarih olduğunu açık seçik söylediklerini belirtti.

"Bağdat'ta alınan kararların sürece hiç etkisinin olmayacağını net şekilde söyleyebilirim" restini çeken Barzani, diğer yandan "Referandumun yapılması, hemen bağımsızlık ilan edileceği anlamına gelmiyor. Kürdistan sınırları Bağdat'la görüşmelerle belirlenecek. Gelecekte Kerkük yönetimine özel statü lazım" mesajlarını verdi.

Kerim meydan okudu

Dün Kerkük İl Meclisi, Irak Meclisi'nin Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği "görevden alma" kararını reddederken kentte refenduma katılım mitingi düzenlendi. Peşmerge kıyafetiyle gelen Kerim, "Kerkük, Kürdistan'ın Kudüs'üdür" derken IKBY Başkan Yardımcısı (KYB'li) Kosret Resul Bağdat'ta Kerkük "aleyhine" alınan kararları kesinlikle tanımadıklarını söyledi.

Kamışlı'da saldırı


Suriye'nin kuzeyiyle ilgili yeni bir hareketlilik başlarken Kürt bölgesi Rojova'nın Kamışlı kentinde bombalı saldırı düzenlendi. Önceki gece otogarda bomba yüklü bir motosikletin uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 5 yaşındaki bir çocuk öldü, en az 4 sivil yaralandı. Kürt güvenlik güçleri saldırıyla ilgili Suriye hükümetine bağlı milisleri suçladı. Fransız haber ajansı AFP, saldırının, PYD/YPG'nin Rojava'da federal bölge ilan etmesi sonrası cuma günü düzenlenecek seçimlerin öncesine denk geldiğine ve hem Şam'ın hem de Ankara'nın bu sürece kesinkes karşı çıktığına dikkat çekti. Bu arada hem Rakka hem Deyr ez Zor'da operasyon yürüten YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) ABD yine askeri yardımda bulundu. Dün sabah SDG'ye ağır silah ve Hummer yüklü 120 tır daha ulaştı.


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.