İşkence ve zulmün dinmediği Zindanlar..!

Cezaevlerindeki hak ihlalleri artarak devam ediyor. İhlallerin yoğun yaşandığı cezaevlerinden biri de Tarsus Cezaevi. Pozantı M Tipi Kapalı Cezaevi'nde gördükleri işkence ile kamuoyu gündemine gelen "Taş atan çocuk"lardan Ersin Okur bir ay önce yeniden tutuklanarak götürüldüğü Tarsus Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü'nde gardiyanların işkencesine maruz kaldı. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Müvekkili ile görüşen Avukat Mehmet Altuntaş, T-3 koğuşunda kalan Ersin Okur ve arkadaşlarının gardiyanlar tarafından darp edildiğini ve gördükleri işkenceden kaynaklı 14 gün boyunca yatakta kaldıklarını belirtti.

'Rapor yerine ağrı kesici veriyor'

Altuntaş, "Müvekkilim ile Deniz Özdemir, Rıdvan ve Ramazan adlı tutukluların cezaevine gönderildiği gün, 4 cezaevi personeli tarafından çıplak arama dayatması ile karşı karşıya kalıyor. Bu dayatmaya karşı çıktıkları için cezaevi personelleri tarafından saldırıya uğruyor ve feci şekilde darp ediliyor. Bundan kaynaklı 14 gün yatakta kalıyor. Bu süre boyunca hiçbir tedavi yapılmıyor. Okur, 14 gün sonra revire çıkarılıyor. Darp yerlerini doktora gösteriyor ancak kendisine rapor yerine 'Parol' isimli bir ağrı kesici veriyor" diye konuştu.

Gardiyanlar: Seni biz adam ederiz

Müvekkilinin daha önce adı kötü muamele ile gündeme gelen Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi mağdurlarından olduğunu hatırlatan Altuntaş, Okur'un cezaevinin kapatılması ile tahliye olduğunu, yaklaşık bir ay önce yeniden tutuklandığını söyledi. Altuntaş, "Ersin Okur ve arkadaşları personellerin saldırıları sonucu zorla çıplak aramadan geçiriliyor. Gardiyanlar, Okur'a daha önce cezaevinde yatıp yatmadığını soruyor. Okur'un Pozantı Cezaevinde kaldığını belirtmesi üzerine 'Madem orada adam olmadın biz burada seni adam ederiz' diyorlar ve tekme, tokat dövüyorlar. Saldırıda Deniz Özdemir, Rıdvan ve Ramazan'ın dört dişi kırılıyor" diye belirtti.

'Bize itaat edeceksiniz'

Okur'un cezaevindeki baskıları kendisine aktardığını belirten Altuntaş, müvekkilinin kaldığı koğuşun zorla dağıtıldığını, ayakta sayım vermedikleri için küfür ve hakaretlere maruz kaldığını kaydetti. Altuntaş, "Cezaevinde tamamen keyfi uygulamalar söz konusu. Okur, onlarca hak ihlalinin olduğunu ifade etti. Tüm bunların yanında gardiyanların Okur'un kaldığı koğuşa girerek orada kalan tutuklulara 'Bize itaat edeceksiniz, biz ne dersek o' demiş" diye konuştu.

Avukat Altuntaş, müvekkillerine işkence uygulayan cezaevi personeli hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı şikayette bulunduğunu söyledi.

Kitap ve gazetelere yasak, tutuklulara süngerli oda

İhlallerle gündemde olan bir diğer cezaevi de Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi. Her hafta asker ve gardiyanlar tarafından cezaevindeki koğuşlara yapılan baskınlarda cezaevi yönetiminin izninden geçmesine rağmen kitaplara el konuluyor. Alınan kitaplar üzerine tutuklulara soruşturma açan cezaevi yönetimi, ardından iletişim ve görüş cezaları veriyor. Tutukluların ceza yediği günlerde yaşanan hak ihlallerini yazan Welat ve Özgürlükçü Demokrasi gazeteleri de cezaevine alınmıyor, ya da sayfaları kesilerek tutuklulara veriliyor. Edirne Cezaevi'nde ortak alan ve koğuşlar arasında görüşmeler de OHAL'den bu yana kaldırıldı. Her tutuklunun günlerce hücrede kaldığı cezaevinde, tutuklulardan zorla parmak izi alınıyor. Parmak izi vermek istemeyen tutuklular darp edilerek süngerli odaya koyuluyor.

Kimlik taşımayan tutuklulara görüş yasağı

İhlallerin yoğun bir şekilde yaşandığı bir diğer cezaevi de Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi. Tutuklulara cezaevi kimliği taşıma zorunluluğunun getirildiği cezaevinde her gün yeni bir ihlal yaşanıyor. Kimlik taşımayan tutukluların koğuş dışına çıkmasına izin verilmiyor. Bu hafta görüşe giden aileler, cezaevi yetkililerinin kendilerine "Cezaevi kimliği almadıkları için görüşe çıkarmıyoruz" dediğini aktardı. Kilometrelerce uzaklıktan yarım saatlik görüş için Elazığ'a giden aileler, tutuklu yakınlarını göremeden geri döndü. Tututuklulardan haber alamayan aileler, suç duyurusunda bulunacak.




RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.