Kayyumun kitap fuarı: Kürtçe yayınevlerine yasak!

Kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan ve 29 Ekim'e kadar devam edecek olan kitap fuarına onlarca yayınevi katıldı. 100'ün üzerinde yayınevinin katıldığı fuarda Kürtçe yayınevlerinden sadece Nûbahar'ın katılmasına izin verildi. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, bölgeden ve Türkiye'den katılan onlarca yayınevine izin verilirken Kürtçe yayınevlerine OHAL gerekçesiyle izin verilmediği belirtildi.

'Dilimize karşı bir saygısızlıktır'

Sîtav Yayınevinin sahibi Kahır Bateyi, defalarca başvuru yaptıklarını fakat kabul edilmediklerini belirterek, "OHAL gerekçesi dediler. Tüm kitaplarımız Kültür Bakanlığı'nın onayından geçmiş kitaplar. Batman'da yarın başlıyor. Orada da hiçbir Kürt yayınevini katmamışlar. Bu Kürt dili ve edebiyatına karşı yapılmış bir saldırıdır, saygısızlıktır. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt dilini düşürmek için yapılıyor. Kürt dilini yok etme, asimile etmeye devam ediyorlar. Kürt kurumlarının çoğunu kapatıyorlar. Tüm yayın evleri durmasına rağmen bir yerde satış yapamıyoruz. Direkt kapatmasalar da dolaylı yoldan kapatma yönüne gidiyorlar" diye konuştu.

'Bu yıl Kürt yayınevi yok'


İstanbul'dan geldiklerini kaydeden Nûbahar Yayınevi stant sorumlusu Naim Ramazan ise, geçtiğimiz yıllarda Kürt yayınevinin olduğunu söyleyerek, "Kürdistan tarihini anlatan kitapları satıyoruz. Çocukların Kürtçe öğrenebileceği şekilde kitaplar çıkardık. 10 kitap halinde çıkardık. Fuarda 3'üncü yılım oldu. Geçen yıllarda Kürt yayınevleri fazlaydı. Bu yıl istediğimiz kadar yok. Olmaması gerçekten üzücü. Bunları önümüzdeki yıl görmek istiyoruz" dedi.


RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.