Orak çekiçli yeleğiyle namazlık dokuyan işçi: 1 Mayıs'ta kapalıyız


Babasından öğrendiği kilim dokumacılığını sürdüren Agit Geyik, çocukluğundan bu yana namazlık dokuyor. 
Batman'ın İpragaz Mahallesi'nde babasından öğrendiği mesleği sürdüren Agit Geyik (23) çocukluğundan bu yana seccade (namazlık) dokuyor. 
Metin Yoksu'nun Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre Geyik, imkansızlıklar nedeniyle okumayı yarıda bırakmak zorunda kalmış. Küçük atölyesinde ailesini geçindirmeye başlayan Geyik, günde 12 saat dokuma tezgahının başında üstündeki orak çekiç yelek ile namazlık yapıyor.
'SOSYALİST BİRİYİM'
Orak çekiç yeleğinin kendisi için özel bir anlamı olduğunu ifade eden Geyik, orak çekiç felsefesi ile kendisini var ettiğini dile getirdi.
Günde ortalama 100 namazlık yaptığını anlatan Geyik, "Burada geçirdiğiniz zaman önemli değil, ürettiğiniz kadar kazanıyorsunuz. Üç dokuma tezgahı burada var. Birinde sürekli ben oluyorum. Diğer ikisinde bazen küçük kardeşim bazen de bir işçi duruyor. Bu atölyede patron bulunmuyor. Herkes burada işçi, ben de öyleyim. Ben sosyalist bir kişiyim. Ve bu atölye de o şekilde sosyalist bir üretim var. Kim ne kadar üretirse o kadar kazanıyor" dedi.
En fazla üç işçinin çalışabildiği küçük atölyede sadece namazlık yapılabildiğini belirten Geyik, "Gün içinde bu yelek sürekli üstümde, çünkü ben bir işçiyim. Burada başka yerde de çalışsam yine bu üstümde olacak. Orak çekiçli halimle namazlık ürettiğimi görenler bazen şaşırıyor. Kimsenin şaşırmasına gerek yok. Biz burada emeğimiz ile çalışıp kazanıyoruz. Dediğim gibi ben sosyalist biriyim ve o felsefe ile burada üretim yapıyoruz" diye konuştu.
'DEVRİM İÇİN ÇALIŞMALIYIZ'
Haftanın her günü üretim yapmadıklarını ifade eden Geyik, şöyle devam etti: "Her gün çalışıyoruz. Ama Ekim devriminin yıl dönümünde, Newroz'da, özellikle de 1 Mayıs'ta kapalıyız. Çünkü burası sosyalist üretim mantığı bulunuyor. Belki şu an sosyalizmi kuramadık, ama mantığı ile biz çalışabiliriz felsefesiyle çalışıyoruz. 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı, mücadele günü; yani dayanışmanın günüdür. Biz de o gün alanlarda oluyoruz. Meydanlarda taleplerimizi dile getirip bir aradayız. O gün çalışmak olmaz, illa da çalışacaksak devrim için çalışmalıyız."

RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.