Sur’u terk etmek zorunda kalan aileler zor şartlarda yaşıyor

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle Sur'u terk ederek TOKİ evlerine yerleşmek zorunda kalan vatandaşlar 'Hayatta kalma mücadelesi veriyoruz' diyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015 tarihinde başlayan sokağa çıkma yasağıyla birlikte evlerini terk etmek zorunda kalan halkın bir kısmı şehir dışında bulunan TOKİ evlerine yerleştirildi. Bir yılı aşkın süredir  Sur'dan uzakta olan vatandaşlar burada mağduriyetlerinin devam ettiğini ifade etti. Evrensel gazetesinin muhabirlerinin görüştüğü ailelerin çoğu herhangi bir yardım alamazken Sur'da bulunan hasarlı evlerine karşı cüzi miktarda paranın verilmek istendiğini aktarıyor. Surlular, "Kimse burada ne yiyor, ne içiyoruz diye sormuyor? Evlerimizi yıkıyorlar, haksızlığa uğradık" diyor.

'Zararın 5 Bin Tl, İtiraz Edersen Düşer'

Sur'daki evini terk etmek zorunda kalan Aysel A. bir yılı aşkın süredir burada olduklarını, maddi ve manevi durumlarının gittikçe daha da kötüleştiğini belirterek "İlk geldiğimizde devlet bize 1000 TL kira parası verdi. Daha sonra İŞKUR'da bana temizlik işi ayarladılar  ve 1000 TL'yi kestiler. Sigortam var, diye çocuğumun okul parasını da kestiler. 7 nüfus 1400 TL ile yaşamaya çalışıyoruz. Burası şehir merkezine uzak, belli saatten sonra araç gelmiyor. Çocuklarım da iş bulmakta zorlanıyor" dedi.  Aysel A, Sur'daki evlerinin hasar gördüğünü belirterek, "Zarar tespitine gelen yetkililer evin yıkılmasına karşılık ödeyecekleri miktarın  5 bin TL olduğunu söylediler. Buna itiraz edersek bu miktarın da düşeceğini eklediler. Benim evimdeki hasarın bedeli  5 bin TL'mi? Benim ve oğlumun evine 5 bin TL verecekler. O 5 bin TL'ye ne yapacağız? İster al ister alma, diyorlar. Bizi her geçen gün daha çok perişan ediyorlar" dedi. Biz evimize dönmek istiyoruz" diye konuştu.

'Evimizi İstiyoruz'

Eşi ve çocuğuyla bir başka evde kalan Çiğdem D. ise hem mağdur olduklarını hem de haksızlığa uğradıklarını ifade ederek, "Benim adresim kendi  evim üzerinde görünmüyor, Sosyal yardımlaşmaya gittim, o adreste görünmediğin için hiçbir hak talep edemiyorsun, dediler, İŞKUR'dan da faydalanamadım.  Şu an hiçbir yardım alamıyorum. Kiramı da ödeyemiyorum. Eşim inşaatta çalışıyor. Ancak çoğu zaman iş yok. Haksızlığa uğradığımızı düşünüyorum. 4 aydır kira ödeyemiyorum. 2 aydır elektriğimi. Kış ayında 4 yaşındaki  çocuğum ve eşimle perişan bir haldeyiz. Biz kendi hakkımız olan evimizi istiyoruz. Kimseden  fazla bir şey istemiyoruz" dedi.

'Adresimiz Ayrı…'

Deniz T. de, bu konutlara geldikleri günden bu yana çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve hâlâ bu sıkıntıların devam ettiğini ifade ederek, "Burada ekonomik, fiziksel ve psikolojik olarak  mağduruz. Benim Sur'da bayan kuaförüm vardı, eşim de çalışıyordu. Buraya geldik ve hiçbir şeyimiz yok. Burada hayatta kalmak için mücadele ediyoruz" dedi. Hiç bir yardım almadığını söyleyen Deniz T, "Gidiyorum, yarın gel diyorlar. Ay başını çıkaramıyorum. Elektrik, su faturalarını ödeyemiyorum. Kredi kartlarından dolayı bir de icralık olduk. Kimse ne halde olduğumuzu sormuyor" dedi. Çalışmak istediğini ancak İŞKUR'un "Şu an sana vereceğimiz iş yok" dediğini aktaran Deniz T, "İş için başka yerlere de başvurdum. Ama burada ulaşım sorunundan dolayı, geri çevriliyorum. Yetkililer bana, 'Adresin annenin adresi görünüyor. Bu yüzden sana yardımda bulunamıyoruz' diyor. Ama hasar tespitine annem ayrı ben ayrı gittim ve adreslerimiz de ayrı. Seçim zamanında oy pusulam benim adresime geldi, annemin adresine değil. Ama kimse bir çözüm bulmuyor. İşimi ve evimi istiyorum" dedi.



Kaynak:RojavaHaber
Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.