Leyla Qasım Kimdir? Leyla kasım Kimdir? hayatı yaşamı biyografisi son sözü

Sömürgeci güçlerine karşı direnişini sembol edenlerden biridir Leyla Qasım. Ülkesine uygulanan ağır işgale ve baskıya dikkat çekmek için 1974 yılında uçak kaçırma girişiminde bulundu.13 Mayıs 1974'te, işkence ile ceplerin yapıldığı vücudu asıldığında, ezilen halkının milli marşını okuyordu.

Leyla Qasım, 1952 yılında Kerkük'te doğdu. ilk ve ortaöğrenimini gördükten sonra ailesiyle birlikte Bağdat'a göç etti.

Bağdat'ta lise öğrenimini tamamlayan Qasım 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanıştı ve onlara destek verdi. Leyla Qasım bu dönemde peşmergelere katılma kararını verdi. Leyla Qasım I-KDP peşmergelerine katıldığı zaman Kürtler, özellikle Büyük Güney de hassas bir dönemden geçiyordu. 1974'ün baharında Baas rejimi Kürtlere karşı savaş açtı. Kürt ailelerini Bağdat'tan çıkardı. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladı. Bombalama sonucunda 3 sivil yaşamını yitirdi. Daha sonra Halepçe'yi bombalayan rejim, birçok sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Bu dönemde Leyla Qasım'a Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırma görevi verildi. Ancak bu eylemde başarılı olamadı ve Leyla Qasım 4 arkadaşıyla birlikte 24 Nisan 1974'te yakalandı, Qasım ve 4 arkadaşı 13 Mayıs 1974 tarihinde idam edildi.

Leyla Qasım yargılama sırasında mahkeme hakimine "Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan'ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım" dedi. İdam sehpasına giderken Ey Reqib'i okuyordu.



Kaynak:RojavaHaber
Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.