"O İYİ İNSANLAR, O GÜZEL ATLARA BİNİP ÇEKİP GİTTİLER. DEMİRİN TUNCUNA, İNSANIN PİÇİNE KALDIK" DİYEN YAŞAR KEMALİ ANIYORUZ..!



Yaşar Kemal aslen Van-Ercişli I. Dünya Savaşı nedeniyle Adana'ya göç etmek zorunda kalmış Kürt bir ailenin çocuğu olarak 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye ilçesinin Gökçedam köyünde doğmuştur. Gerçek ismi Kemal Sadık Göğçeli olan yazarın edebiyat dünyasında Yaşar Kemal olarak tanındığı bilinmektedir. Çiftçi Sadık Efendi ve Nigar Hanım'ın oğlu olan Yaşar Kemal henüz 4 yaşında iken sağ gözünü kaybetmiştir. 5 yaşında tüm hayatının gidişatını değiştirecek olan olay yani babasının ölümü gerçekleşmiştir. Yoksul olması nedeniyle . Orta okul döneminde ırgat katipliği, memurluk, ırgatlık, kontrolörlük ve öğretmen vekilliği gibi çeşitli işlerde çalışmak durumunda kalan Yaşar Kemal hayatın zorluklarıyla olgunlaşmış birisidir. Küçük yaşta hayatın tüm olumsuz yönlerini gören yazar pek çok zorluğun da üstesinden gelmiştir. Bu nedenle yalnızca edebiyatla ilgilenerek değil çalışarak, hayata tutunmaya çalışmıştır. Sonrasında arzuhalcilik ve öğretmenlik yaparak biraz daha kendini geliştiren yazar, kısa süre sonra tanınan bir isim olmuştur. Yaşar Kemal yazarlık hayatına adım attıktan sonra önü biraz daha açılmış ve gazeteciliğe de devam etmiştir. Roman ve öykülerinde çoğunlukla Çukurova'da yaşanan insan dramlarını işleyen Kemal bu dönemden sonra büyük ün kazanan "İnce Memed" romanı yazmış ve bu roman 40 dile çevrilirken, büyük dünya yazarları arasında yer almasını sağlamış, nitekim "İnce Memed"in de aralarında bulunduğu 9 eseri filme çekilmiş. Yaşar Kemal sömürü ve zulme karşı halkın aydını olmayı başarmış olan ender aydınlardan birisi olan ve kalemini sürekli olarak emekçiler ve ezilenlerden yana kullanan,
"Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır." diyen Yaşar Kemali ölümünün 3.yılında saygıyla anıyoruz.



RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.