HAK-PAR, PSK, T-KDP: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN KÜRTLERE BİR GETİRİSİ YOK

AK Parti ve MHP işbirliğiyle hazırlanan anayasa değişikliği taslağının Kürt halkına hiçbir getirisinin olmadığını belirten Kürt partiler, Kürt halkını tanımadığını ifade ettikleri değişikliğe karşı aynı kulvarda.

AK Parti ve MHP ortaklığıyla hazırlanan ve "başkanlık sistemini" de içeren anayasa değişikliği taslağı 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumla oylanacak. Söz konusu değişikliği değerlendiren Kürt partiler, değişiklik taslağının Kürt halkına hiçbir getirisinin olmadığını söyledi.

HAK-PAR: HAYIR DİYECEĞİZ'

Referandumda "Hayır" diyeceklerini belirten Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman, "Anayasa'nın ilk 4 maddesi değişmediği müddetçe Kürt halkı ve Türkiye demokrasi için hiçbir getirisi olacağını düşünmüyorum" dedi. Ülkede yaklaşık 25 milyon Kürt halkının yaşadığını ve söz konusu değişikliğin hiçbir maddesinde Kürt halkından bahsedilmediğini belirten Kahraman, "Bu ülkede Kürt halkı yokmuş gibi davranılıyor. Bizim de bu yaklaşıma 'Evet' diyecek halimiz yok, 'Hayır' diyeceğiz" ifadelerini kullandı. Bütün Kürdistani partilerin referandum sürecine girildiği gibi bir araya gelip ortak bir karar vermesi gerektiği eleştirisinde bulunan Kahraman, "Yine de Kürtleri tanımayan bir sisteme karşı aynı kulvarda olduğumuz bellidir" dedi.

PSK: KÜRTLER DEĞİŞİKLİĞE EVET DEMEMELİ

AK Parti ve MHP ortaklığının hazırladığı değişikliğin Kürt halkı ve Türkiye demokrasine hiçbir getirisi olmadığını belirten Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, "Ak Parti'nin milliyetçi ve Kürtleri düşman olarak gören MHP ile ortaklığı, söz konusu değişikliğin Kürt halkına hiçbir getirisinin olmadığının en büyük göstergesidir. Bu değişiklik ne Kürt sorununun çözümü ne de Türkiye demokrasisine bir katkıda bulunmayacaktır. Bu yüzden de kesinlikle 'Evet' denilmemelidir" dedi.

Türkiye'nin sivil ve ülkenin çok renkli, çok dilli kimliğini ortaya çıkaran bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Tek, "Yapılacak değişiklik beraberinde demokrasi getireceği gibi, ülkedeki Kürt sorununa da çözüm bulmalıydı. Değişiklik barış ve demokrasi getirdiği gibi militarizmin de önünü tıkamalıydı. Ama bu değişiklik bahsettiğimiz durumdan çok uzak" dedi.

T-KDP: TEK BİR GETİRİSİ YOK

Kürt halkının dilinin, kültürünün ve toprağının yüzyıldır Türkiye devletince gasp edildiğini belirten Türkiye Kürdistan Demokrat Parti (T-KDP) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, "Bu nedenle yapılan her türlü anayasa ya da anayasa değişikliğinin Kürt halkı için çok bir anlam içereceğini sanmıyorum" dedi. Türkiye'de 1921 yılından 12 Eylül Anayasası'na kadar tüm anayasaların Kürt halkına tek bir getirisinin bulunmadığını belirten Kardaş, "Türkiye'nin yeni dünyanın durumuna göre, uluslararası demokrasi ve hukuk normları çerçevesinde, Kürt ve Kürdistan halklarının hakkını da barındıran bir anayasa yapmasını isterdik" dedi.

Farklı siyasi parti ve çevrelerin yıllardır mevcut anayasanın değişmesi için eylem ve etkinlik gerçekleştirdiğini ancak değişiklik için hiçbirine danışılmadığını belirten Kardaş, "Eğer danışılıp, birlikte hareket edilseydi her ne kadar Kürt halkına bir getirisi olmasa da belki daha makul bir değişiklik ortaya çıkardı" dedi.

dihaber

Feed

rojnameyanewroz.net

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.