HDP’li Paylan'a "Soysuz" diyen televizyoncu hakkında kovuşturmaya yer yok


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'a "Ecdad soykırdıysa şayet, sizin gibi soysuzun milletin Meclis'inde ne işi var" diyen A Haber sunucusu Özlem Özcan hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre, kararda "Yargıtayın soruşturma konusu sözlere bütünü ve bağlamı içinde bakmak gerektiğini, olayın bütünlüğü değerlendirme dışı bırakılarak sonuca varılamayacağını vurguladığını" söylenirken, Paylan'ın Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmaya yer verildi.
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) Türkiye'de "iç hukukun bir parçası haline geldiği" ve siyasetçilerin eleştirilere karşı esnek olması gerektiğini söyledi.

İfade özgürlüğü, insan haklarına saygı, demokrasi ile beslenen çok seslilik gibi kavramların vurgulandığı kararda, Paylan'ın 13 Ocak'ta Meclis'te "1913-1923 yılları arasında Türklerin dört halkı yok ettiği şeklindeki ağır ithamlar içeren bir konuşma" yaptığı, Özlem Özcan'ın ise bu konuşmadan bir gün sonra konuşmaya tepki olarak bu tweet'i attığı söylendi.

Savcı: Paylan sözlerinin infiale yol açacağını bilebilecek durumda

"Kuşkusuz tarih, tarihçilerin işidir" diyen savcı Taştan, "Müşteki (Garo Paylan), 1860-1920 yılları arasında Ermeni çetelerinin yoğun bir şekilde isyan, ihanet ve mezalimlerine maruz kaldığına, tehcirin de savunma refleksiyle yapılmış olduğuna inanan, bu bağlamda sayısız eser vermiş bulunan, bu nedenle kendisini anılan sürecin mağduru olarak gören bir toplumda söylediği bu sözlerin, derin bir infiale yol açacağını ve yoğun bir eleştiriyle karşılanacağını bilebilecek durumdadır" dedi.
Paylan'ın Meclis'teki diğer milletvekillerinin de tepkisiyle karşılaştığını söyleyen savcı, AİHM'in siyasetçilere yönelik eleştiri sınırlarının esnek olduğuna dair kararlarını da örnek göstererek Özlem Özcan hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

AYM de Paylan'ın başvurusunu reddetmişti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Paylan'ın "soykırım" ifadesi nedeniyle TBMM'den üç birleşim boyunca çıkarılma ve sözlerinin tutanaktan kaldırılmasına dair kararın iptal talebini reddetmiş, ilgili karar bugün Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.
Feed

imc tv

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.