Nilüfer Akbal Kimdir – Nilüfer Akbal Nerelidir – Nilüfer Akbal Hayatı ,yaşamı,biyografisi,vikipedi

Nilüfer Akbal 1967 Muş Kürt asıllı Alevi ses sanatçısı. Çok dilli Kurmanci Sorani ve Zazaki Türkçe Farsça müzik anlayışıyla dikkat çeken bir sanatçıdır. 1986 yılında müzik eğitim almak üzere İstanbula gelir ve aynı yıllarda Arif Sağ müzik okulunda solfej, bağlama ve repertuar dersleri alarak eğitimine başlar. Hasret Gültekin, Abuzer Karakoç, Mustafa Karaçeper gibi önemli müzisyenlerle çalıştığı ilk albümü "Arzuhal Eyledim"i 1987 yılında Diyar Müzik etiketiyle yayınlar.

Bunun ardından, albüm yapmaya bir süre ara vererek "kadınların kuruluşu" adlı dergide kalem sallamaya başlar, onun için kadın bilinciyle tanıştığı bir süreç olur bu.

1990'lı yılların başında Çağdaş Müzik Merkezinde tanıştığı İstanbul Devlet Operası öğretim üyesi Begüm Erdem'den üç yıl süreyle özel ders alarak devam ettirir. Bu dönemde ona "zaza" lakabıyla hitap eden değerli dostu Hasret Gültekin'in yönlendirmesiyle, "Newroz-1" ve "Newroz-2" albümlerinde anadilinde müzik yapmaya karar verir.

1991'de yayınlanan "Dört Telden Dört Dilden" albümünde Gülizar Akkuş ve Mutlu Güler gibi değerli kadın sanatçılarla ortak bir çalışma gerçekleştirir. Bu albümü Ahmet Kaya ve Fırat Başkale'yle gerçekleştirdiği bir çalışma olan "Barıştan Resitaller" izler.

Nilüfer Akbal 1992'de ise, Yusuf Harputlu'nun yönetmenliğinde, Osman İşmen'in aranjörlüğünde gerçekleştirdiği bir çeşit protest müzik deneme olan "Ben Bir Kadınım" albümüne imza atar

1995 yılından 2000 yılına kadar sırasıyla Köln ve Strasburg da Şan ve fonetik dersleri almıştır. Avrupa da çok sayıda konser veren sanatçı Türkiye de ise Nevroz ve bazı festivaller dışında çoz az sahneye çıkar. Akbal TRT 6 da Nilüfera Rengin adlı haftalık müzik eğlence programını hazırlayıp sunmaktadır. TV sunuculuğu Nilüfer Akbal konserlerin yanı sıra birçok radyo ve televizyon programlarına da katılmıştır. Ayrıca 2000 yılında Roj TV nin eski adıyla Medya TV de yorumculuk yapmıştır.

Nilüfer Akbal'ın albümleri;

Arzuhal Eyledim (Türküler), 1987
Barıştan Resitaller (Türkçe), 1990
Dört Telde Dört Dilden (Türkçe, Kürtçe), 1991
Newroz 1 (Kürtçe ağıtlar), 1991
Newroz 2 (Kürtçe ağıtlar),1992
Ben Bir Kadınım (Türkçe), 1992
Miro (Kütçe, Zazaca), 1995
Rewingi (Kürtçe, Zazaca), 1998
Ray'é (Kürtçe, Zazaca), 2002
Şewa (Kürtçe, Zazaca), 2005
Herire (Kürtçe, Zazaca), 2005



Kaynak:RojavaHaber
Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.