KOBANİ İLE GUERNİCA DOST ŞEHİR OLDU

Guernica Belediye Başkanı Jose Mari Gorrono ile Kobani'yi temsilen Dr. Mustafa Abdi ve Zozan Alush'un katıldığı 25 Nisan'daki törenle, Kobani ve Guernica dost şehir oldu.

Geçtiğimiz Ocak ayında kanser sonucu hayatını kaybeden Kürd dostu Juan Sorin "en büyük hayalim Guernica ile Kobani'nin kardeş şehir olmasıdır" demişti. Juan Sorin'in rüyası gerçek oldu.  Kobani ve Guernica'nın kardeş şehir olması için büyük çaba sarf eden Sorin'in yakalandığı amansız hastalık nedeniyle yarım kalan projesini arkadaşları ve sevenleri tamamladı. 25 Nisan akşamı düzenlenen törenle Kobani ve Guernica dost şehir oldular. Tarihleri, direnişleri ve acıları benzer iki kent Guernica belediye sarayında gerçekleştirilen bir törenle dost kent ilan edildi.

80. yıldönümünde

Törene Guernica Belediye Başkanı Jose Mari Gorrono ve yardımcısı Maria Uribe, Kobani'yi temsilen Dr. Mustafa Abdi ve Zozan Alush katıldı. Kobani Kantonu eşbaşkanları ise vize alamadıkları için törene katılamadılar. Törende, Kobani ve Guernica adına hazırlanan dostuk mektupları okundu ve imzalandı. Guernica adına mektubu Belediye Başkanı Jose Mari okudu. Mektupta Rojava'da gerçekleştirilen Demokratik mücadelenin desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Kobani ve Guernica arasındaki sözleşmeye önem verdiklerinin altını çizen Mari, "80 yıl önce Guernia bugün de Kobani aynı kaderi paylaşıyor" açıklaması yaptı.

Kobani adına ise mektubu Dr. Mustafa Ebdi okudu. Mektupta aynı kaderi paylaşan Kobani ve Guernica'nın dost kent olmasından dolayı duyulan memnuniyet vurgulandı. Yıkıma uğrayan iki kentin daha sıkı bir işbirliğine girmeleri gerektiği kaydedildi.

İnsanlık onurunun sembolü

Guernica Belediye Başkanı Jose Mari Gorono ve Kobani adına Dr. Mustafa Ebdi'nin imza attığı dostluk antlaşması, her iki kentin de düşman güçlerin saldırısına uğradığı düşüncesi paylaşılarak imzalandı. Yapılan konuşmalarda her iki bölgenin de barış ve insanlık onurunun sembolü olduğu vurgulandı.

Törenler iki gün sürdü

Guernica'nın bombalanmasının 80. yılında düzenlenen törenler iki gün sürdü. Kobani'den gelen heyetin yanı sıra Halepçe, Almanya, Polonya, Japonya ve Kolombiya'dan ziyaretçiler oldu.

Guernica Belediye Başkanı Gorrono ve belediye yönetimi, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Kampı'yla anılan Auschwitz'in Belediye Başkanı Janusz Chwierut ile Japonya'da Nagasaki'ye atılan atom bombasından kurtulanları da ağırladı. Belediye Başkanı Gorrono, Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulama organlarından Yüksek Barış Komisyonu Üyesi Sergio Jaramillo'yu da belediye binasında karşıladı. Kolombiya'daki barış sürecinin mimarlarından olan Jaramillo Havana'da yürütülen görüşmelere katılmıştı.

İki gün boyunca her delegasyon için ayrı seminerler düzenlendi. Seminerlerde, Kobani ve Guernica arasında dost şehir anlaşmasının imzalandığı belirtilerek, Kobani direnişinin önemine de vurgu yapıldı. Bu seminerlerde "Kobani 21. yüzyılın direniş sembolü olmuştur" vurgusu yapıldı.

Kobani şehitleri için çiçek

Törenin sonunda heyetler topluca Guernica Şehitliğini ziyaret etti ve mezarlara çiçekler bıraktı. Guernika Belediyesi tarafından mezarlığa Kobani şehitleri için de çiçek bırakıldı.

Şehitler şehri

2014 yılında IŞİD saldırısıyla büyük bir yıkıma uğrayan Kobani'yi "Şehitler Şehri" olarak (İspanya geleneklerine göre eğer bir şehir bombardıman sonucu büyük bir yıkıma maruz kalıyorsa şehit olarak görülüyor) tanımlayan Guernica Belediyesi, "Kobani'nin sadece IŞİD'e karşı olan savaşıyla değil tüm dünyayı bir beladan kurtarmak isteyen ve kendi topraklarını canları pahasına savunan örnek bir şehir olarak insanlık tarihinde yerini aldığını" kaydetti. Guernica ise bombardımandan 80 yıl sonra da faşizme karşı direnişte dünya sembolü olmaya devam ediyor.

Guernica'da ne olmuştu

Guernica Bombalanması'nın çoğunluğunu Alman hava kuvveti üstlenirken, İtalyan hava kuvvetinin de yardımı olmuş ve kasaba üç gün boyunca yanmıştır. Beş bin nüfusa sahip Guernica'da 1654 kişinin öldüğü ve çok sayıda sivilin yaralandığı kayıtlara geçmiştir. 26 Nisan 1937'de gerçekleşen Guernica Bombanmasının haberi kısa sürede Paris'e ulaşmış ve Paris'te yaşayan Picasso da memleketindeki bu olayı gazeteden öğrenmiştir.

Picasso'ya göre sanatçı, insanlığın ve uygarlığın en temel değerlerinin yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir savaşta kayıtsız kalamazdı.

Bu nedenle kendi memleketi Malaga'dan yüzlerce kilometre uzaktaki Guernica'da yaşananları bir şekilde ifadeye kavuşturmalıydı. Bir şekilde anlatmalıydı savaşın yıkıcılığını, yaşanan katliamı, bombaların yaktığı ateşte yanan insanlığı. Anlatmalıydı Guernica'yı. Ve bunun için Balzac'ın öyküsünün de geçtiği Rue de Grands Augustins'de kiraladığı atölyede mayıs ayında beyazın yerine adım adım siyah ve gri tonları geçiyordu. Renksiz olacaktı Guernica. Çünkü solgun mavi ölmüştü. Geriye savaşın siyahlığı ve küllerin rengi kalmıştı.

Katıldığı bir sergide Alman bir general Picasso'ya yaklaşır ve sorar;
"Bu tabloyu siz mi yaptınız"
Picasso'da;
"Hayır, siz yaptınız" der.

Bu sıralar İspanyol hükümeti 1937 yılında Paris'te gerçekleşecek Dünya Fuarı'nda sergilenmesi için Picasso'ya bir tablo sipariş etmiş ve sanatçı da kendisine bir resim konusu aramaktaydı.

Guernica'nın bombalanmasını öğrendiğinde etkisinde kalan Picasso, duygularını resme yansıtmış ve 2 ay kadar kısa sürede tabloyu bitirmiştir.

Guernica, yaklaşık 3,5 metre yükseklik ve 7,8 metre genişlik ile dikkat çekici büyüklükte, tuval üzerine sadece siyah ve beyaz renklerde yağlı boya ile yapılmış bir resimdir

ımp

RSS Feed

rojnameyanewroz.net

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.