KKP – BAŞUR GENEL SEKRETERİ EZIZ MIHEMMED YAŞAMINI YİTİRDİ

Kürdistan Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Irak Komünist Partisi eski Genel Sekreteri Eziz Mihemmed yaşamını yitirdi.

Irak ve Kürdistan siyasi tarihine damga vuran isimlerden olan Eziz Mihemmed'in ölüm haberi Kürdistan'da derin bir üzüntüyle karşılandı.

SİYASETE GİRİŞİ

1924 yılında Türkiye sınırına yakın Lêrkoti köyünde dünyaya gelen Mihemmed, daha küçük yaşta ailesiyle Erbil'e göç ediyorlar.

1940'larla birlikte siyasete atılan Mihemmed önce Hiwa hareketi ardından da Devrim Partisinde görevler üstleniyor.

1942 yılında Halk Hareketine katılarak burada Blêseyan gazetesinin çıkarılması çalışmalarında aktif rol üstleniyor.

MARKSİZM İLE TANIŞMASI

Marksist ideolojiyle tanışmasının ardından Irak Komünist Partisine üye olan Eziz Mihemmed partinin Erbil teşkilatı sorumlusu oluyor.

1947 yılında Bağdat'a yerleşen Mihemmed ertesi yıl birçok Komünist Parti politbüro üyesiyle birlikte tutuklanır. Bir yıl devam eden yargılanması ardından 1949'da 15 yıl hapisle cezalandırılır.

1953'te parti içi tartışmalardan sonra birkaç arkadaşı ile birlikte Irak Komünist Partisi'nden ayrılarak siyasi bir grup olarak cezaevinde çalışmalarını sürdürür.

SERBEST BIRAKILMASI

1958 devriminden sonra serbest bırakılın Mihemmed ve arkadaşlarının Komünist partiyle temasları ardından partiye geri döner ve Eziz Mihemmed Irak Komünist Partisi'nin Kürdistan Sorumlusu olur.

1960 Komünist Parti kongesinde genel sekreter adayı olan Mihemmed bu kongrede Genel Sekreter olarak seçilir. Ardından 1964, 1970, 1976 ve en son 1985 kongrelerinde de genel sekreterliğe seçilen Mihemmed 1993 yılına kadar Irak Komünist Partisi Genel Sekreterliği görevini sürdürür.

KÜRDİSTAN'A DÖNÜŞ

Bu yıldan sonra Irak Komünist Partisinden ayrılarak Kürdistan Komünist Partisinin başına geçen Eziz Mihemed, Kürdistan Parlamentosuna seçilerek siyasi çalışmalarını Kürdistan'da yürütür.

Eziz Mihemmed'i Kürdistan Başkanı Mesud Barzani 10 Haziran 2015 yılında Ölümsüz Barzani madalyasıyla ödüllendirmişti.

Eziz Mihemmed, bugün başkent Erbil'deki evinde hayata gözlerini yumdu.

K24

RSS Feed

rojnameyanewroz.net

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.