Lavrov: Kürtler olmadan terörle mücadele imkânsız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli Kürtlerin Cenevre barış konferansına katılması gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli Kürt siyasi temsilcilerin Cenevre görüşmelerine davet edilmemesini eleştirdi. Lavrov, Kürtlerin Suriye'de siyasi sürecin parçası olması gerektiğini söyledi.

Moskova'da Zambiya Dışişleri Bakanı Harry Kalaba ile ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Kürtlerin sahada 'objektif bir güç' ve 'Suriye devletinin parçası' olduğunu fakat buna rağmen 'bazı katılımcıların görüşmeleri engellemeye çalışması' nedeniyle Kürtlere davet gönderilmediğini belirtti. Lavrov, "Kürtler olmadan terörle mücadele etmek ve Suriye'nin anayasal sistemini istişare etmek imkânsız" dedi.

Lavrov'a, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırılan, 'IŞİD'in Rakka'dan çıkmak için ağırlığını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile anlaştığına' dair açıklama da soruldu.

Rus Bakan, "Duyduğum kadarıyla SDG, Savunma Bakanlığı'nın 'DSG'nin, IŞİD militanlarının Rakka'dan Palmira'ya yönüne doğru geçmesi için bir koridor temin edilmesi konusunda IŞİD ile anlaşma yaptığı' yönündeki açıklamasını reddetti. Ancak Savunma Bakanlığı bu bilgiyi teyit etti. Bilgi, güvenilir verilere dayanıyor. Dahası, söz konusu bilgi kamuoyuna yansıdıktan hemen sonra IŞİD militanları Rakka'dan çıkarak, Palmira'ya doğru hareket etti" dedi.

'RUSYA, IŞİD MİLİTANLARINI GÖRDÜĞÜ HER YERDE VURACAK'

Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin elde edilen bilgi doğrultusunda Palmira'ya hareket eden IŞİD militanlarını vurduğunu belirten Lavrov, "IŞİD militanları Suriye'nin neresinde görülürse görülsün, adım atacağız. Gerek militanlar, gerek üsleri, gerekse de eğitim kampları meşru hedeflerdir" diye konuştu.

'RAKKA'DAKİ DURUM, KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNE İŞARET EDİYOR'

Lavrov, IŞİD konvoyunun Rakka'dan çıkmasının Suriye'de terörle mücadele eden taraflar arasında koordinasyon eksikliği olduğuna delil oluşturduğunu belirtti. ABD'nin Rakka planını değiştirdiği ve kenti kuşatarak IŞİD militanlarının kurtulmasını engelleyeceğini kaydeden Lavrov, ABD'nin uygulamalarını 'izleyip göreceklerini' söyledi. (Sputnik)


RSS Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.