Bolu F Tipi’nde sistematik işkence: Havalandırma yasak, tekmil dayatması, avukat engeli..!


15 Temmuz başarısız askeri darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 7'nci kez uzatılan OHAL koşulları; hapishanelerde adeta 12 Eylül'ü yaşatıyor. Türkiye'nin pek çok noktasındaki hapishanelerde hak ihlalleri ve işkenceler yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Bolu F Tipi Hapishanesi'nde yaşanan işkence gündeme gelmişti.

Havalandırmaya çıkarılmıyorlar!

Geçen hafta yaptığı avukat görüşü sonrası izlenimlerini gazetemize aktaran Halkın Hukuk Bürosu avukatı Berrak Çağlar; Bolu F Tipi Hapishanesi'nde sistematik şekilde hem fiziksel hem de psikolojik işkencenin yaşandığını ifade etti. Çağlar; "Bolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsaklara yönelik ağır işkence uygulanıyor. Havalandırmanın kapısı dahi kapatılıyor; tutsaklar gündüzleri havalandırmaya çıkartılmıyor" ifadelerini kullandı.

Tutsakların direnme haklarını kullandıklarını aktardığını ancak konuya ilişkin bilgi vermediklerini aktaran Çağlar; "Bunun üzerine hapishane yönetimi görüşme talep etmiş ve tutsakların taleplerini yerine getireceğini söylemiş. Ancak geçtiğimiz bir haftada buna dair bir gelişme kaydedilebildi mi; bilmiyoruz" diye devam etti. Çağlar tutsakların; yalnızca, yayınların bir kısmının hapishaneye kabul edilmesi konusunda kazanım elde ettiklerini aktardı.

Hem tutsağa hem görüşçüye 'tekmil' dayatması!

Hemen her hapishanede telefon görüşü sırasında tutsakların isimlerini söylemelerini yani tekmil vermelerini dayatsalar da Bolu F Tipi Hapishanesi'nde aranan kişinin ismini söylemesi de zorunlu kılınıyor. Tutsak ya da telefon görüşçüsü; bu dayatmayı yerine getirmediği takdirde ise telefon kesiliyor. Kitap kabulünün 5 kitapla sınırlandırılması ise sürüyor.

Avukat görüşü de engelleniyor!

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün tüm hapishanelere; haftasonu personel eksikliği durumunda mahpuslarla avukat görüşünün yapılmayabileceği ancak haftaiçi mesai saatleri dışında saat 20.00'ye kadar avukatların tutuklu mahpuslarla görüşebileceğini içeren bir genelge gönderdi. Avukat Çağlar, Bolu F Tipi ve T Tipi Hapishaneleri'nde tutuklu mahpuslarla haftaiçi yalnızca mesai saatlerinde görüşebildiğini; mahpus-avukat görüşünün de keyfi şekilde engellendiğini bildirdi.



RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.