El Kaide liderleri İstanbul’a davet edildi: AKP, İdlip operasyonunu önlemek için hülle öneriyor..!


Rusya ve İran'ın "İdlip'i terörden ardındır" baskısı karşısında harekete geçen AKP, Suriye'deki El Kaide liderlerini İstanbul'da topladı ve mevcut örgütsel yapılarını dağıtıp diğer fraksiyonlara katılmalarını istedi.

Arap medyası AKP iktidarının İdlip'e yönelik olası bir operasyonu engellemek için Heyet'i Tahrir'uş Şam (HTŞ) örgütü ile temaslarda bulunduğu haberlerine yer verdi.

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin kurduğu cihatçı çatı örgütü Heyet'i Tahrir'uş Şam, uluslararası alanda "terörist örgüt" olarak kabul ediliyor ve Rusya-İran destekli Suriye ordusunun İdlip'e yönelik olası operasyonlarının en büyük gerekçesi halinde.

TSK Suriye ordusu ile cihatçıların arasında

İdlip'in Hatay'a sınır bölgelerini büyük ölçüde kontrol eden bu örgüt merkezi cihatçıların elinde kalan son vilayet olan İdlip'teki temel güç halinde. Öte yandan TSK de Astana Anlaşması çerçevesinde İdlip çevresinde kurduğu gözlem noktaları ile Suriye ordusu ile cihatçılar arasına girmiş durumda.

El Arabi el Cedid (Al-Arabi Al-Jadid) gazetesi Türkiye'nin HTŞ ve diğer cihatçı gruplar arasındaki çatışmaların durdurulması için arabuluculuk yaptığını, Rusya ve İran'dan gelen basınç nedeniyle de HTŞ'yi kendi kendini tasfiye etmek için ikna etmeye çalıştığını yazdı.

İdlip terörden arındırılmazsa

AKP iktidarı, İdlip'teki HTŞ varlığı nedeniyle büyük baskı altında çünkü Astana süreci gereğince Türkiye'nin terörden arındırmaya söz verdiği bul bölgede uluslararası alanda "terörist" sayılan HTŞ halen hakim güç olmayı sürdürüyor. Rusya ve İran, şayet İdlip "terörden arındırılmazsa" anlaşmanın geçersizleşeceğini ve Suriye ordusunun olası bir operasyonuna destek vereceklerini söylüyor. Gazete bu basıncın son dönemde yoğunlaştığını belirtiyor.

Gazetede yer verilen kritik bir iddia da şu: "Türkiye HTŞ liderlerinin çoğunu İstanbul'a çağırdı ve onlara yalnızca iki seçenekleri olduğunu söyledi: HTŞ kendi kendini dağıtacak ve bireysel katılımla diğer cihatçı fraksiyonlara dahil olacak ya da Türkiye hala HTŞ olarak devam etmek isteyenlere karşı savaşan diğer cihatçı grupları destekleyecek."




RSS Feed

halkinbirligigncelhaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.