“Türkiye’nin Kürt fobisi de, Kürdistan fobisi de olamaz, olmamalı”

Gazete Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı,  "Bir Kürt devleti kurulursa Türkiye ne yapar?" sorusunu değerlendirdiği yazısında, Türkiye'nin 'Kürt Devleti' endişesine değinerek, "Bundan kurtulmalıyız, Kürt fobisi de, Kürdistan fobisi de olamaz, olmamalıdır…" diye yazdı.

Nagehan Alçı'nın "Hangi Kürt devleti?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Çokça tartışılan bir konu, Irak'taki son gelişmeler üzerinden çarşamba akşamı sevgili Didem Arslan Yılmaz'ın "Türkiye'nin Nabzı" programında yine karşıma çıktı: "Bir Kürt devleti kurulursa Türkiye ne yapar?"

Ben bu konuya alışıldık refleksle tepki vermenin bizi yanlış bir yere götüreceğini düşünüyorum. Bir kere, hangi Kürt devleti? Kürt devleti demek doğru değil. O zaman Kürtlerin devlet kurmasına kategorik olarak karşı mısın, değil misin, düzlemine geliyor mesele. Ve bence o düzlemde Kürtlere düşmanlık ediliyor.

Halbuki bugünkü soru, "Hangi Kürt devleti?", "Barzani'nin devleti mi?", "PKK'nın devleti"mi, olmalı.

BÜTÜN DÜNYA TANIRSA TÜRKİYE NE YAPACAK?

Türkiye için, Suriye'de bir PKK devleti kurulması elbette tehdittir, kabul edilemez ve bunu engellemek için Ankara elinden geleni yapacaktır ve yapıyor.

Barzani meselesi ise bence ayrı ele alınmalı. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana, şu aşamada Barzani'nin devletleşmesini desteklemiyor ve böyle bir devlet kurulursa memnun olmaz ama öte yandan Barzani müttefikimiz ve dostumuz.

Irak Kürdistan'ı hem ekonomik hem de kültürel olarak Türkiye'nin bir parçası sayılır. Şayet Barzani devletleşmeye giderse ve bütün dünya bu devleti tanırsa Türkiye de tanıyacaktır.

Ben Barzani ile PKK'yı aynı kefeye koymayı Kürt düşmanlığı olarak görüyorum. Kürt devleti tanımını da çok yanlış buluyorum. Zira Türkiye, Türk düşmanı, yani ırkçı olmayan bütün Kürtlerin de devletidir.

Kürtler, bu ülkenin Türklerle eşit, birinci sınıf yurttaşıdır. Bugün en büyük Kürt metropolü ne Diyarbakır, ne de Erbil'dir, dünyanın en büyük Kürt metropolü İstanbul'dur.

Maalesef hâlâ aynı paradigmayla bakıyoruz. Bundan kurtulmalıyız, Kürt fobisi de, Kürdistan fobisi de olamaz, olmamalıdır…" (Habertürk)


RSS Feed

RojavaHaber

IFTTT
Blogger tarafından desteklenmektedir.